Valget er (altid) over os

Valget var over os. Det blæste ud af alle kanaler og truer os med sine krav. Vi skulle tage stilling, prioritere mellem psykiatri og skattelettelser, være kritisk bevidste og ikke lade os spise af med valgflæsk. Vi skulle være ansvarlige og værne om demokratiet, og vi skulle se valgdebatter, selvom vi havde lyst til at flygte langt, langt væk… eller er det bare mig? 

I virkeligheden er valget vel altid over os. Står vi ikke hver dag over for et utal af valg, små og store, som vi må forholde os til? Nogle valg er banale: Hvad skal vi have til aftensmad, og hvis tur er det til at bestemme over fjernsynet? Andre valg er af en anden kaliber, komplekse og omfattende og ikke lige til at få ud af verden: Hvordan vil jeg være? Hvad er det gode liv? Hvad er det rigtige at gøre? Det er eksistentielle valg, som vi alle står over for. 

Også litteraturen er fuld af svære dilemmaer og klassiske valg. Eventyrernes handling kredser om individets valg mellem pligt og lyst. Shakespeares Macbeth må vælge mellem magt og ære, og Holbergs Erasmus Montanus mellem viden og kultur. I Sophies valg må hovedpersonen sågar vælge mellem sine børn. Hvor du end kigger hen i litteraturen, vil du få øje på valg. Det er dragende at træde i karakterernes sted, når de står midt i valget, også selvom vi ingen magt har over dem. Vi må simpelthen se afmægtige til, hvis de ikke formår at vælge rigtigt.  

Efter min mening kan litteraturen være en kærkommen ven, uanset om du længes efter en pause fra valgløfter og umulige prioriteringer, eller om du følger med i hvert minut af både valgkamp og regeringsdannelsesproces. 

Herunder har jeg udvalgt fem fremragende bøger, nogle dugfriske og andre af lidt ældre dato. Fælles for dem alle er, at de kredser om valg og tvivl. Flere af dem handler derudover om emner som var højaktuelle i valgkampen.

Vælg den, der taler mest til dig!  

"Utilstrækkelig – Hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge"

Hvordan kan en hel generation af unge pludselig få ondt i livet? Det spørgsmål fylder meget i valgkampen og bekymringen er reel. Læs Hjortkjærs skarpe debatbog, hvor han portrætterer en ungdomsgeneration, som sigter mod det ideelle og derfor uundgåeligt føler utilstrækkelighed.
Problemet opleves umiddelbart som individets eget problem, men Hjortkjærs pointe er netop at det er et fælles problem og et fælles ansvar. 

Glenn Bech: "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet"

Er vi alle lige i Danmark?

Det har i 100 år været et af de mest centrale spørgsmål i danske valgkampe og er det også i dag. Glenn Bech er ikke i tvivl, og hans nyudgivne manifest er et medrivende, rasende og poetisk kampskrift mod klassesamfundets usynlige lænker. Det handler ikke blot om penge, men om opvækstvilkår og ret til at være med, selvom man ikke ligner flertallet.

Læs den hvis du tør.

Erlend Loe: "Doppler"

Har du aldrig haft lyst til at vælge et helt andet liv?

Efter et cykelstyrt træffer den midaldrende familiefar Doppler et radikalt valg.
Han står simpelthen af ræset og flytter ud i en skov, og det bliver der meget ballade ud af.

Hvis du trænger til en befriende pause fra det hele, så grib Erlend Loes lille nyklassiker Doppler og flygt ud i skoven med ham.  

Martin A. Hansen: "Løgneren"

Har du nogensinde ventet så længe med at træffe et valg, at det til sidst var for sent? I denne perle af en roman bevæger fortælleren sig igennem det meste af handlingen i et spændfelt, hvor valget endnu ikke er truffet. Han dvæler og svælger i tvivlen, og læseren svælger med ham.

Skal han følge sit hjerte eller gøre det rigtige?
Læs eller genlæs Løgneren og nyd dens mesterlige fremstilling af en ø, en mand og et umuligt valg. 

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder

Hvorfor er det så svært at gøre mere for klimaet? De fleste af os er enige om, at der skal handles, og alligevel ender vi i uendelige diskussioner, også i denne valgkamp. I Liljestrands roman fra i år står store dele af Sverige i flammer og almindelige svenskere forvandles til klimaflygtninge, mens optøjer og kaos raser i byerne.

Midt i det hele står hvert enkelt menneske overfor det centrale valg om, hvem de vil være i lyset af katastrofen.   

Den oprindelige version af denne artikel blev bragt i Midtjyllands Avis d. 27. oktober i sektionen Impuls.

Tags