Udsigt mod Fernsehturm, Berlin

Tyskland - hvem er du?

Tænker du på currywurst eller oktoberfest, når du tænker på Tyskland? Eller tænker du på murens fald og 2. Verdenskrig? Tyskland er historie, nutid og en stor del af Europas fremtid. Læs dig klogere på vores naboland, som efter 16 år skal have ny kansler.

Man kan lære et land at kende på mange måder: man kan læse om det, man kan lære sproget, man kan besøge det og man kan bo der. På den måde har jeg fuld plade i Tyskland. Vores naboland er en stor og vigtig spiller på den europæiske bane - og ikke kun i fodbold. 

Her er mine anbefalinger af de bøger med både tyske og danske rødder, der alle er udkommet i løbet af de 16 år, hvor Angela Merkel har været landets kansler. Tilsammen kan disse værker være med til at danne et billede af vores mangfoldige, magtfulde nabo mod syd.

Nora Krug: Heimat (2018)

Den tysk-amerikanske forfatter og illustrator Nora Krug, er bosat i New York, hun er født i 1977, 3 årtier efter 2. Verdenskrig. Alligevel kastede 2. Verdenskrig lange skygger over hendes barndom og ungdom i Karlsruhe. I denne smukke og rørende grafiske roman forsøger hun at nærme sig de gemte og glemte sandheder om hendes familiens ageren under 2. Verdenskrig. Undervejs reflekterer hun over, hvad det vil sige at være tysker for hendes generation. 

Julia Butschkow: Apropos Opa (2009)

Julia Butschkows Opa (bedstefar) var overbevist nazist og Obersturmbannführer i Hitlers Tyskland. Han medvirkende til udryddelsen af polske jøder, men slap alligevel for at blive straffet efter krigen. I stedet er skyld og straf nedarvet i familien, som alle frygtede den tyranniske og bitre bedstefar. Butschkows far valgte at tage afstand fra sin tyske familie og alt tysk og autoritært - han blev en del af 70'ernes kollektivbevægelse i Danmark. Jeg-fortælleren lider af angst og depression, og har hele sin barndom forsøgt at passe på sin far, selv om hun har oplevet mange svigt fra ham. Butschkow skriver minimalistisk og stramt og fortællingen er både tragisk og livsbekræftende og fortæller en vigtig historie om hvad der kan nedarves genenm generationer. 

Daniel Kehlmann: Du skulle være gået (2018)

Uhyggelig og mind-bending kortroman om en manuskriptforfatter, der arbejder på efterfølgeren til en stor filmsucces.For at fred og ro til at skrive, er han taget til et afsidesliggende hus et sted i Alperne sammen med sin kone, Susanne, og deres 4-årige datter Esther. Hans noter begynder undervejs at udvikle sig i uforudsigelige retninger, der er en mærkelig stemning i huset, alpebyen og ægteskabet - og måske når de ikke ud af hverken hus eller ægteskab, før det er for sent. Stemningen minder mest af alt om Ondskabens Hotel i dette fyndige gys!

Daniel Kehlmann: Opmålingen af verden (2006)

Daniel Kehlmann er også forfatter til bestselleren "Opmålingen af verden", en stærkt anbefalelsesværdig historisk roman om de to videnskabsmænd Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauß, der på hver sin måde forsøger at opmåle, indfange og forstå verden - men i virkeligheden belyser romanen især, hvilke utilstrækkeligheder der er i den strengt matematiske tilgang til livet og verden, og hvordan rationaliteten ikke evner at favne det eksistentielle. Måske en kommentar til den typiske opfattelse af det tyske samfund som rationelt og regelbaseret?

Kirsten Thorup: Indtil vanvid, indtil døden (2020)

En særdeles velskrevet roman, hvor man i ét langt kapitel følger danske Harriets besøg i München i 1942, hvor hun prøver at blive klogere på det regime, hendes mand har givet sit liv for. Man taber pusten af desperation, forfærdelse og overvældelse i læsningen og får her en ganske anderledes historisk gennemresearchet roman om 2. Verdenskrig. Her følger vi den del af krigen, som blev udkæmpet på hjemmefronten. Ideologisk, indædt og langt fra kugler og skyttegrave - men på vanviddets, elendighedens og dødens rand. 

Angela Merkel taler

Søndag d. 26. september skal tyskerne vælge ny regering og ny kansler efter 16 år med Angela Merkel. Valgets udfald er blevet stadigt mere uforudsigeligt i løbet af valgkampen.