Billede af tegneren Peter Madsen
Foto: © Ejskjær fotografi

Tegneserieskaberen Peter Madsen tildeles fornem hædersydelse

30.11.20
Peter Madsen, medskaber af den berømte danske tegneserie Valhalla, er blevet tildelt Statens Kunstfonds livslange hædersydelse. Ydelsen er en hyldest til kunstnere, som har ydet noget ganske ekstraordinært indenfor deres felt, i dette tilfælde tegneserien.

Valhalla er et af dansk tegneseriehistories helt store eposser. Peter Madsen blev som ung gymnasieelev spurgt af Henning Kure og Hans Rancke-Madsen, om han kunne tænke sig at tegne en serie for dem. Og resten er historie. Det første album i Valhalla-serien, Ulven er løs, udkom i 1979 i 100.000 eksemplarer, men blev alligevel udsolgt.

Det nye og friske syn på de nordiske guder og alle deres genvordigheder tog Danmark med storm, og både børn og voksne elskede historien om, hvordan den hidsige Thor, den kloge Odin, den lumske Loke og alle de andre guder i Valhal agerer i en kaotisk gudehverdag. Der udkom i alt 15 bind i Valhalla serien.

Udover Valhalla har Peter Madsen skrevet og illustreret flere smukke udgivelser for Det Danske Bibelselskab. Menneskesønnen (1995), Historien om Job (1999) og Signe-trilogien (2003-2018) tager alle udgangspunkt i Bibelens historier, og formår på fin vis at formidle dens budskaber med smukke illustrationer.

Sammen med sin kone, forfatteren Sissel Bøe, har Peter Madsen lavet en række muntre billedbøger, Troldeliv, om troldetvillingerne Paja og Pajko og deres mange sjove oplevelser. Der er udkommet 26 historier i serien, som også kan lånes som lydbøger via eReolen.

På Statens Kunstfonds hjemmeside kan du læse begrundelsen for Peter Madsens tildeling af Statens Kunstfonds Hædersydelse.

Du kan læse et portræt af Peter Madsen på Forfatterweb.

Materialer