Stakkevis af Rim med Robin Ridderhat sammen med Camilla og Trine

Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten!

Silkeborg Bibliotekernes Outdoorbibliotek udgiver børnebog med forfatter Lotte Salling og illustrator Lea Letén. Børnebogen ”Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten” er skrevet til de ca. 4-9-årige og deres forældre. Bogen lanceres i forbindelse med Danmarks Outdoorfestival i Lunden d. 2.-4. september.

Silkeborg Bibliotekerne er blandt de 10 første verdensmålscertificerede biblioteker i Danmark - men muligvis er vi det eneste bibliotek, som har et Outdoorbibliotek, der arbejder aktivt med naturformidling til børn og børnefamilier.

Som del af arbejdet med Outdoorbiblioteket fik børnebibliotekarerne Camilla Sønderskov og Trine Færge Haurits idéen til at lave en børnebog, der sætter spot på de rødlistede arter. ”Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten” er skrevet til de ca. 4-9-årige og deres forældre – og lanceres i forbindelse med Outdoorfestivalen i Lunden d. 2.-4. september.  

Bogen er skrevet af den anerkendte børnebogsforfatter Lotte Salling og illustreret af Lea Letén, som sammen med børnebibliotekarerne har udvalgt de 15 arter og artsgrupper, der optræder i bogen. Rødlisten indeholder både dyr og planter, som er udrydningstruede – og mange af dem kan stadig findes i naturen i Silkeborg Kommune.    

Alle kender pandaen - få kender den rødbenede ninja

”Alle børn kender udrydningstruede dyr som pandabjørne og tigre – men der er nok ikke så mange, der kender den rødbenede ninja, som er en edderkop, eller ridderhatten, der er en svamp. Og det er en skam, for dem kan der også fortælles historier om – og de er vigtige for vores natur”, fortæller børnebibliotekar Camilla Sønderskov. Kollega Trine Haurits supplerer: ”Ja, og oplevelsen af naturen bliver større, når man har et sprog for dét, man ser. Når man læser Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten kan der være fokus på både sprogudvikling og naturforståelse på én og samme tid. Og dyrene har virkelig nogle sjove navne, som fanger børnenes opmærksomhed!”  

Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten er den første bog til børn om rødlistede arter i Danmark. Bogen er en blanding af sjove rim, skøre fakta og fantastiske illustrationer. Ønsket er at bogen vækker børnenes nysgerrighed på dyr og planter. Den giver et indblik i arternes levevilkår og kan inspirere børnene til selv at komme ud i naturen og kigge efter sjove dyr og planter.  

Bibliotekerne gør naturen tilgængelig for alle 

”Som den største kulturinstitution i Silkeborg Kommune, ønsker vi at spille ind i kommunens rolle som Danmarks Outdoorhovedstad. Vi synes, det skal være muligt for alle at få gode oplevelser sammen i naturen. Bibliotekerne kan være med til at formidle naturen på en tilgængelig måde, som ikke kræver entré eller udstyr – og det gør vi i vores biblioteker blandt andet med udlån af naturrygsække samt udgivelsen af bogen om Robin Ridderhat, der også kommer til at leve ud over kommunens grænser”, siger Heidi Aistrup Holt, souschef på Silkeborg Bibliotekerne  

Bogen er blevet til i et samarbejde med biologer fra Silkeborg Kommune og AQUA Akvarium og Dyrepark. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og er et samarbejde mellem Silkeborg Bibliotekerne, Skanderborg Kommunes biblioteker, samt tre skoleklasser fra hhv. Gjessø Skole, Sejs Skole og Gyvelhøjskolen. 

Hvad kan man "på" Outdoorbiblioteket?

Find alle tilbud fra Silkeborg Bibliotekernes Outdoorbibliotek på silkeborgbib.dk/outdoorbiblioteket