Bibliotekschef Lars Bornæs

Nytårshilsen: Silkeborg Bibliotekerne kigger ind i 2023

19.12.22
Nu er der ikke længe til vi springer ind i et nyt år. I den anledning kan vi kigge tilbage på et 2022, som har været et begivenhedsrigt år på alle fronter – både de fjerne og de nære. På Silkeborg Bibliotekerne blander vi os naturligvis ikke i alt, men når det handler om kultur, demokrati og fri og lige adgang til information og viden – så er vi i front.

Vores julekampagne på Silkeborg Bibliotekerne har handlet om at holde jul med hjertet – at huske hinanden på, at juletiden ikke behøver koste kassen. Julen handler om at skabe gode oplevelser for og med hinanden. Det er særligt vigtigt i tider som dem, vi har lige nu.
Juletid betyder også, at der ikke er længe til, vi alle springer ind i et nyt år. I den anledning kan vi kigge tilbage på et 2022, som har været et begivenhedsrigt år på alle fronter – både de fjerne og de nære.  

Silkeborg Bibliotekerne - Danmarks eneste verdensmålscertificerede Outdoorbibliotek

På Silkeborg Bibliotekerne gik vi aktivt ind i kampen mod misinformation om krigen i Ukraine. Det gjorde vi, fordi vi tager aktiv del i dét, der sker i vores omverden. Vi blander os naturligvis ikke i alt, men når det handler om kultur, demokrati og fri og lige adgang til information og viden – så er vi i front.
Vi engagerer os i arbejdet med FNs Verdensmål. I 2022 blev vi verdensmålscertificerede som ét af de 10 første biblioteker i Danmark. Vi vil være med til at sikre, at FNs Verdensmål foldes ud til konkrete handlinger, og at biblioteket er et sted, hvor man kan få viden om og inspiration til, hvordan man selv kan skabe bæredygtige forandringer i sin hverdag. Vi har også et Outdoorbibliotek, der arbejder for at gøre det endnu nemmere for kommunens børnefamilier at komme ud i al den smukke natur, som omgiver os. Outdoorbiblioteket rummer tilbud og aktiviteter om natur, udeliv, science og dyr.  

Læsekultur - for børn og voksne

Og så er der bøgerne. Litteraturen. Det er den, vi står på – og det gør vi også på nye måder. I 2022 har vi fx været med i projektet ”Små stemmer – store fortællinger” et samskabelsesprojekt, hvor børn i aldersgruppen 10-13 år digter historier sammen med en kendt børnebogsforfatter eller -ilustrator. Idéen med projektet er, at børns fortællinger også skal være en del af den børnelitteratur, bibliotekerne formidler. Vi er også med i Projekt Sprogstart, som handler om at give børn i dagpleje, vuggestue og børnehave gode muligheder for at styrke deres sprogforståelse og sprogbrug gennem fælles litteraturoplevelser. Her har vi i skrivende stund sprogstartskasser ude i 15 af Silkeborg Kommunes daginstitutioner. Med kasserne følger også en børnebibliotekar, som kommer med børnebøgerne og færdigpakkede forløb, der skal stimulere børns sprog gennem leg, rim, remser og sange. Børnene er vigtige, når vi taler litteratur og sprog, ikke mindst fordi læsning er en grundkompetence, der er nødvendig at tilegne sig for at kunne klare sig i videnssamfundet. Når vi læser, styrker vi vores evner til refleksion, koncentration og vedholdenhed.
Vi kalder det læsekultur.

Læsekultur gælder ikke kun børn. Det er læsekultur, når vi understøtter og samarbejder med vores 80 læsekredse, der trofast mødes over litteraturen. Og det er læsekultur, når vi afholder Højland Litteraturfestival. Her fik 2184 litteraturglade mennesker i 2022 nye perspektiver på litteraturen og livet med sig hjem – eller som minimum blev de en oplevelse rigere. Sådan har det forhåbentlig også været til årets øvrige 400+ aktiviteter, som vi har afviklet for både børn og voksne.

Bibliotekerne er bygninger fyldt med bøger – men de er også så meget mere end dét. Silkeborg Bibliotekerne er folkeoplysning, dannelse og samskabelse, vi er læsekultur og verdensmål

Men vigtigst af alt: Biblioteket er dit.

Vi glæder os til at se dig her i 2023!