Mig og mit Corona projekt #6 Mød Betina

Et bibliotek er ikke bare bøger. Det er kvalitetstid i hverdagen. Nye tanker og ideer. Nedlukningen er forlænget, og derfor vil vi gerne dele nogle af de ting, som de ansatte på Silkeborg Bibliotekerne har fundet på derhjemme for at holde humøret højt og hjernen frisk. Måske du også vil være med?

Betina Ekkersgaard Balslev er en af de nyeste medarbejdere i børnebiblioteket og arbejder især med dagtilbud, litteratur og sprogtilegnelse. Blandt kolleger er hun kendt for sit smittende smil, tårnhøje energiniveau og gåpåmod. Hun er typen, der kan tage hvad som helst og få det til at gro. Det gælder også på hjemmefronten, hvor Betina er mere end almindeligt kreativ. Hun strikker, syr, laver keramik og nå ja, så bager hun selvfølgelig sit eget rugbrød.

Læs med her, og så kan det måske også blive dig!

 

Rugbrød og surdej er stadig forbundet med en del præstationsangst. Det er en skam, hvis du spørger Betina, når nu der ikke findes noget bedre end at sætte tænderne i hjemmebagt rugbrød. Det er faktisk virkelig nemt at bage sit eget rugbrød, og derfor får du lige her Betinas opskrift på verdens letteste rugbrød.

Surdej i Coronaboblen

Betina har bagt sit eget rugbrød i mange år. Alligevel er der gennem nedlukningen og i løbet af hjemsendelsen sket noget i hendes forhold til surdej og bagning. Hun lægger mere mærke til processen, og tilfredsheden ved et nybagt rugbrød er endnu større, end den plejer at være. Måske fordi så mange andre stimuli og oplevelser er skåret væk i denne tid, at hun lægger mere mærke til det helt enkle og nære? Betina har i hvert fald taget sig selv i at stå og glo ned i surdejen og blive helt begejstret for dens boblen.

Rugbrød – så nemt kan det gøres

Den fornøjelse kan også blive din. For at bage sit eget rugbrød er faktisk en ganke enkel proces. Arbejdsindsatsen er overkommelig og belønningen er et velsmagende rugbrød i god kvalitet, hvor man ved præcis, hvad der er puttet i.

Alt du skal gøre er at følge denne simple opskrift:

Dag 1

En portion surdej opløses i 1,2 l. vand

Tilsæt 800 g. rugmel og 300 g. hvedemel

Rør det hele godt sammen (bare med en grydeske) og lad det stå på køkkenbordet til næste dag (12-24 timer) med et løst låg over.

Dag 2

Nu er dejen boblende og levende og der tilsættes 600 g. knækkede eller skårne rugkerner samt 200 g. kerner efter eget valg (fx hørfrø, græskarkerner e.l.)

Tilsæt en øl 350 ml. og 2 tsk salt

Det hele røres godt sammen og hældes derefter i to rugbrødsforme.

Det hæver 1-2 cm i højden og er derefter klar til ovnen (det plejer at tage 2-3 timer)

Bages i ovnen ved 200 grader i en time.

Tages ud af ovnen, ud af formene og afkøles på en rist

BUM! Så er der rugbrød klar til frokostbordet.

 

Vi har endnu ikke på biblioteket fundet en måde at uddele surdej i vores bogposer, selvom det ellers kunne være fantastisk. Så den står du selv for at skaffe. Men surdej kan man ofte få meget nemt ved at spørge sig for i sit netværk. Ifølge Betina er surdejsbagere nemlig sådan nogle typer, der hjertens gerne deler ud af deres surdej.

Alternativt kan låne en af nedenstående bøger, hvor der er masser af opskrifter på surdej og andre lækre brødtyper til at holde dig beskæftiget under Corona nedlukningen.

Velbekomme fra Betina

 

Materialer