Sogne- og korshærspræst Susanne Kolby Rahbæk

Hvad skal præst Susanne Kolby Rahbæk læse?

Susanne Kolby Rahbæk er én af de tre præster ved Silkeborg Kirke. Hvad vil hun læse i sin sommerferie og hvilken bog vil hun anbefale andre?

Hvad skal du læse i din sommerferie?

Jón Kalman Stefánssons "Stjernernes knitren". Den læser jeg lige nu, faktisk. Sproget er fyldt med billeder. Naturen bliver levende i sproget. Og vinduerne taler med og ser ting, dørkarmen oplever noget. Hans roman "Nogenlunde på størrelse med universet", der handler om sorg, har jeg også læst med stor fornøjelse, hvis man kan sige det.

Jeg glæder mig til at kunne nyde "Stjernernes knitren" i min ferie. Så mange billeder! Her skal man virkelig være sikker på, at oversætteren kan få det hele med, alle de naturudtryk, som er mere ukendte for os i Danmark, fordi vores natur er så anderledes end den islandske. Man kan heldigvis mærke naturen, det særligt islandske, også i oversættelsen.

"Det er en god sommerferiebog, tænker jeg, fordi man har lyst til at læse den langsomt, læse hver sætning og så læse den igen.", siger Susanne Kolby Rahbæk om Jón Kalman Stefánssons "Stjernernes Knitren"

Jeg har fået Kirsten Thorup "Indtil vanvid, indtil døden" anbefalet, af min svigerinde - og af flere, faktisk. Jeg kan godt lide at læse romaner, der tager afsæt i noget velkendt - her en dansk kvinde, men i 1940'ernes Europa, Danmark og Tyskland, præget af 2. Verdenskrig. Hun rejser ud i den tid. Den er også barsk, har jeg hørt. Den glæder jeg mig nu til at at læse. 

Hvilken bog vil du anbefale andre?

Helt sikkert "Knivens æg" af hollandske Abraham Vergese. Udgangspunktet for romanen er Indien, Etiopien og USA. Jeg har haft den selv engang, og så var den væk, jeg har sikkert lånt den ud. Jeg genlæste den sidste sommer. Jeg er vild med at læse om Indien og Afrika. Uden at afsløre for meget, så handler den om et tvillingepar, der bliver adskilt. Meget af handlingen udspiller sig på et hospital i Etiopien, og man hører om de vilkår, der er dér.
Den er velskrevet og rørende.