Bibliotekschef Lars Bornæs

Hvad skal bibliotekschef Lars Bornæs læse?

Hvilke bøger vil bibliotekschef Lars Bornæs anbefale andre at læse i deres sommerferie og hvorfor? Og hvilken bog kommer med i hans egen kuffert i år?

Hvilke bøger vil du anbefale?

Jeg har taget udgangspunkt i de bøger, jeg ville anbefale andre at læse. De tilhører i virkeligheden noget af dét, man bør læse, synes jeg.

Det er en form for autofiktion, allesammen. Det tænker jeg i hvert fald. Samtidig er det her dannelsesromaner, som indeholder bevægelsen vak fra eller imod noget. Jeg kan godt lide den udvikling, der er i den slags fortællinger, selvom det fx i tilfældet Hassan tydeligvis også er en afvikling, som også er trist. Hos Kerouac, Parker og Stein, der sker der en form for forløsning, trods alt.

 

I forhold til Morten Papes "Planen" kan man spørge sig selv - hvad er det for en plan, titlen hentyder til? Det er jo nok det geografiske sted, Urbanplanen, hvor romanen foregår, men ellers er der jo ingen plan. Hvad er karakterernes plan? Det er interessant. Hos Jesper Stein i "Rampen" er Rampen også et konkret sted, en adresse i Risskov, men samtidig er det også en metafor.

Dét, der tiltaler mig, er rejsen, som hovedpersonerne foretager sig i sådan en roman her. Bevægelsen hen imod noget. 

"Når man kender klassiske dannelsesromaner som "Lykke-Per" og "Den unge Werthers lidelser", så vil jeg sige at det her, det er moderne dannelsesromaner"

Novellerne i Jan Sonnergaards "Radiator" er nedslag i modbydeligheden. Dem skal man læse, hvis sommeren er lidt for god, lidt for varm, når græsset er rigtig grønt og fuglene fløjter lidt for meget. Når man har fået for mange is og alt er lidt for lallet. Så kan man lige klare det. 

Hvad skal du læse denne sommer?

Jeg skal have læst Allan Olsens "Laksetrappen". Jeg kommer jo selv deroppefra - Aalborg. Og når jeg læser den, så kan jeg høre ham snakke. Det kan man nok kun, hvis man selv er derfra. Den glæder jeg mig til.