Mette Pilgaard Christoffersen

Hvad skal bibliotekar Mette Pilgaard læse?

Mette er bibliotekar på Silkeborg Bibliotekerne og læser og formidler bredt og varieret. Her anbefaler hun 12 meget forskellige sommerbøger. Du kan altid kigge forbi biblioteket til en bogsnak og en anbefaling, - både hvis du vil give eller have en. 

Hvad kan du anbefale, Mette?

Jeg kan anbefale 12 meget forskellige sommerbøger, men vil også lige sige - husk at kigge forbi biblioteket, hvis du vil have en god bogsnak og en anbefaling - eller hvis du vil give én til nogle af os på arbejde. 

Øverst i stakken

Nordiske samtidsromaner er nok min yndlingsgenre, og denne svenske debutroman fra 2021 er købt til egen bogreol og ligger øverst i min stak af sommerferiebøger. Den har fået fantastiske anmeldelser og skulle både være en dannelsesroman, et trekantsdrama og en familiekrønike.

Den glæder jeg mig til.

Klassikeren

Den er blevet kaldt verdens bedste roman. I 2018 kom den i en ny, moderne oversættelse og det var en fryd at læse den. Romanen rummer indsigtsfulde portrætter af komplekse mennesker, og et smukt og facetteret portræt af Rusland i 1800-tallet. Vores menneskelige dilemmaer og følelser er universelle og hævet over tid og sted. Det er dét litteraturen kan minde os om, når den er allerbedst og denne roman er vitterligt allerbedst.

Hvis du skal læse én klassiker i dit liv eller i år, så læs denne. Og giv dig bare god tid.

Sommerens biografi

Jeg står i kø til den nye biografi om den populære landstræner Kasper Hjulmand. Denne super sympatiske mand og træner er vi vist mange der gerne vil vide mere om.
Berlingske kvitterede med 5 stjerner for denne biografi om Hjulmands karriere, liv og fodboldfilosofi. 

Den vellykkede skandinaviske krimi

Min faglige kæphest har altid været, at man skal læse litteratur på genrens præmisser og ikke vurdere genrerne op imod hinanden. Den (til tider udskældte) "skandinaviske krimi" favner derfor også både pletskud og dårlige metervarer. Denne krimidebut er et pletskud og temaet i øvrigt super aktuelt. Maria Just er historiker på Politimuseet og imens hun forbereder en udstilling om 100 års uopklarede mordsager, bliver Røde Kors’ generalsekretær myrdet. Den komplekse sag trækker tråde ind på Christiansborg og til et skamfuldt kapitel i danmarkshistorien.
 

Livsbekræftende feelgood-roman

En perle af en fransk feelgood-roman som jeg har læst flere gange.  Giv den lige 80 sider til at folde sig ud. 
Fire mennesker på følelsesmæssige afveje kommer ved et tilfælde til at bo sammen i en herskabslejlighed i Paris. Det kommer til at ændre deres liv. Det er en hyldest til den romantiske kærlighed, til venskabet og til familiebånd på tværs af generationer. Man kan altid forløses i mødet med de rigtige mennesker, uanset hvor sort det ser ud. 

#MeeToo-thriller

Denne rystende #MeeToo-dokumentarroman er som at læse en nervepirrende thriller. Journalisten Matilda Gustavsson tegner et portræt af den svenske kulturelite i Stockholm i 00'erne. Den er centreret omkring den magtbegærlige kulturprofil Arnault, som systematisk krænkede kvinder der lå under for hans indflydelse (og karisma) i svensk kulturliv. Den internationale skandale endte helt inde i Det Svenske Akademi (som uddeler Nobelprisen i litteratur), fordi Arnaults kone sad i det udvalg. Prisen blev derfor ikke uddelt i 2018. En glimrende og aktuel bog på bare 237 sider, som er en maggiterning af #MeeToo-fænomenet.

En af favoritterne

Dette er en af mine yndlingsromaner. Det er en livsklog, hjertevarm, morsom og melankolsk fortælling om irske Cyril Averys liv fra vugge til grav og gennem alle livets faser. Tag med til Irland, New York og Amsterdam i hans søgen efter kærligheden, lykken og meningen med det hele. 
 

Et overset forfatterskab?

Jeg har længe været nysgerrig på Donal Ryans forfatterskab som lever en lidt afdæmpet tilværelse på biblioteket. Måske fordi det ikke har fået den markedsføring der skal til, for at sende det ud over rampen. Hans romaner får næsten altid forrygende anmeldelser. Engelske "The Guardian" har kaldt ham "Kongen af den nye bølge af irske forfattere". Jeg har valgt hans nyeste udgivelse ud, med en i øvrigt meget smuk forside.
 

Kunstnerromanen

I 2019 blev Vilhelm Hammershøis berømte maleri ”Interiør fra Strandgade 30” solgt for 31,5 millioner kroner. Det gør det til dyreste danske maleri nogensinde. Kvinden på mange af hans fantastiske malerier er Ida Ilsted, hans kone. Dette er hendes historie. 

Det er sin sag at være gift med en introvert kunstner der vil én ting i livet: han vil male. Men kærligheden er stærk, så den kan også overleve det (faktisk) fysisk hårde, stillestående liv med at male og at stå model i timevis. Vilhelms søster Anna siger til Ida da hun overtager pladsen som model: ”Men nu er jeg fri. Du får orm i røven. Du bliver vanvittig. Og han maler bare videre”. Og det gjorde han nemlig heldigvis. 
Det er en meget stemningsfuld biografisk roman. Og jeg skal helt sikkert forbi Strandgade 30 på Christianshavn (hvor de boede) næste gang jeg er i KBH.
 

Den filmiske roman

Der var meget hype omkring denne meget medrivende og handlingsmættede roman som udkom i 2017. Den er især til dig der er vild med serierne ”Big little lies” og Susanne Biers ”The undoing”, men alle kan læse med. Det er en oplagt feriebog med masser af substans. Den er i øvrigt glimrende filmatiseret som mini-serie med originaltitlen ”Little fires everywhere”. 
 

Vedkommende brevroman

Normalt er jeg ikke den store fan af brevromaner, men fordi de to skarpe kvinder (og samfundsdebattører) er så livserfarne og reflekterede, bliver det vedkommende for os, i stedet for blot at være en privat korrespondance mellem de to. Det er som at være fluen på væggen i en velformuleret, klog og først og fremmest rørende samtale om at være en moderne dansk kvinde midt i livet. Den kan også anbefales som lydbog, da de to kvinder selv har indlæst deres breve til hinanden.

Og til sidst, noget sødt.

Et ungt par har et kortvarigt kærlighedsforhold, og forsvinder derefter ud af hinandens liv en regnfuld dag i indre København. På en forårsdag 15 år senere mødes de tilfældigt igen.
Det er en stemningsfuld, poetisk lille kærlighedsroman (128 sider) om second chances, livets tilfældigheder og hverdagens magi. Og om ung, uforløst kærlighed, som uventet får muligheden for at blomstre igen, senere i livet.
Læs den en eftermiddag i hængekøjen mens du drikker en iskaffe.