En god bibliotekshistorie: Tre tons bøger om frøavl

06.06.16
Silkeborg Bibliotek er omdrejningspunktet for et forskningsprojekt, der vil sikre grøntsagers biologiske og genetiske mangfoldighed for fremtiden.

Tre tons bøger om frøavl
Organist ved Alderslyst Kirke Svend Erik Nielsen og bibliotekar Annette Öhrström skaber sig et overblik over indholdet af kasserne, der netop er ankommet fra Det Kongelige Bibliotek. De bugner af litteratur om danske, skandinaviske og engelske køkkenurter fra før 1950, og det er langt fra første gang, de to er fælles om den opgave. Siden efteråret 2012 har Svend Erik Nielsen bestilt langt over 2000 bøger og kataloger – ja, mere end tre tons har bibliotekernes landsdækkende transportordning fragtet hjem til Silkeborg Bibliotek. Her har han taget dem alle under kærlig behandling i sit projekt med at registrere, dokumentere og beskrive de gamle køkkenurter.

- Der skal handles nu, for vi er ved at miste den mangfoldighed i frøavlen, som tidligere har været baggrunden for en dansk eksportartikel i verdensklasse. Hvor der førhen var en rigdom af lokale frøfirmaer her i landet, ejes genmaterialet i Europa i dag af tre-fire multinationale virksomheder.
Derfor er den afgrøde, der er afstemt til de lokale vækstforhold, på vej ud, og vi risikerer, at disse sorter og oplysningerne om dem går tabt, fortæller Svend Erik Nielsen.

Viden må ikke gå til spilde

Sortsbeskrivelserne og de kultur-/plantehistoriske oplysninger findes dog stadigvæk – ikke mindst i frøkataloger fra et utal af frøfirmaer, og det er dem, Svend Erik Nielsen er i færd med at få samlet, digitaliseret, registreret og dokumenteret. Det skal sikre, at denne store viden ikke går til spilde – og det skulle også gerne sikre os alle nogle bedre køkkenurter i fremtidens madlavning.

- Det var egentligt et brev fra et lille svensk frøfirma, der fik mig til at kaste min interesse på emnet. Heri blev der redegjort for, hvor dyrt det er for en lille virksomhed at få sine frø godkendt på det europæiske marked, og pludselig stod det klart for mig, at vi er på vej til at miste både netsikkerhed materiale og afgørende viden på området. Så nogen måtte jo tage affære, og hvorfor ikke mig selv, spørger Svend Erik Nielsen.

Biblioteksmagi

Tre tons bøger om frøavl
Projektet, der er et nonprofit projekt og hovedsageligt bygger på frivilligt arbejde, er blevet muligt på grund af støtte fra Naturerhvervstyrelsen, men en næsten vigtigere forudsætning for, at Svend Erik Nielsen har kunnet tage den store opgave på sig, er, at der i Danmark findes et helt unikt
samarbejde mellem folke- og forskningsbiblioteker, hvor man låner materialer til hinanden.
Borgerne har adgang til alle materialerne via www.bibliotek.dk, og alt bliver transporteret via den landsdækkende kørselsordning.

Medarbejderne på Silkeborg Bibliotek bruger hver dag deres kompetencer til at finde materiale frem til brugerne. Det kan f.eks. være virksomheder, der søger meget konkrete data på et bestemt område, eller det kan være studerende, der er i gang med at skrive en opgave.

- I dette tilfælde har alene omfanget af projektet naturligvis budt på en vis udfordring, og jeg har da også personligt oplevet, at jeg er kommet længere og længere ind i et emne, jeg førhen vidste meget lidt om. Men grundlæggende er det det samme tilbud, vi giver alle, fortæller biblioteket
Annette Öhrström.

- Og jeg opfatter det kort og godt som ren magi, lyder det fra en imponeret Svend Erik Nielsen, der i kraft af bibliotekernes samarbejde har kunnet arbejde med sit forskningsprojekt med base i hjemmet på Bakkevænget i Silkeborg.

Hér har han udstukket de overordnede retningslinjer, men det er naturligvis også blevet til mange besøg på bl.a. Landbohøjskolen og Årslev Forsøgsstation, hvor der findes store samlinger af relevans for projektet. Derudover rejser han til England, Norge og Sverige for også dér at registrere og digitalisere oplysningerne, der efter projektets afslutning den 1. januar 2019 bliver stillet til rådighed for alle. Det kan f.eks. være Nordisk Genbank, Foreningen Frøsamlerne eller planteforædlere generelt, der vil søge oplysninger i det skriftlige materiale og i den omfattende database, der vil stå tilbage som det konkrete resultat af projektet.

- Det vil stå alle frit at gøre brug af resultaterne fra projektet, som vil blive formidlet videre til dem, der har interesse for det. Det kan f.eks. være i form af workshops, oplyser Svend Erik Nielsen.