Digital detox - hvor forsvinder du hen, når du løfter skærmen?
Digital detox - hvor forsvinder du hen, når du løfter skærmen?

Digital Detox. Hvor forsvinder du hen, når du løfter skærmen?

14.09.18
Smartphones, sociale medier og teknologi fylder mere og mere i vores hverdag og lægger beslag på vores opmærksomhed. Men hvad betyder det for vores hjerner, sociale relationer og demokratiet?

Jeg har i et halvt år via app’en Moment holdt øje med mit mobilforbrug og det giver stof til eftertanke. Fx kan jeg se, at jeg i gennemsnit er aktiv på telefonen i mere end tre en halv time dagligt, og at jeg 22 gange om dagen samler telefonen op. Dette er vel at mærke gennemsnittet og rekorden er hele 47 (!!) opsamlinger på én dag.

Vil jeg bruge min tid på det?
Moment fortæller mig, at den gennemsnitlige bruger af app’en samler telefonen op 52 gange om dagen og bruger telefonen aktivt i lige knap fire timer, så jeg er da heldigvis ikke topscorer. MEN ved nærmere eftertanke er det ikke altid det mest dybsindige, jeg bruger tid på, når telefonen er i hånden og er det så dét, jeg vil bruge min opmærksomhed på?

Empatien og koncentrationen forsvinder
Hjerneforskere, psykologer og techudviklere er nemlig enige om, at jo mere vi bruger vores opmærksomhed på den hurtige, overfladiske information via telefonen, jo dårligere bliver vi til at koncentrere os, til at huske, og til at føle empati. Jeg synes ikke det lover godt for vores fællesskaber, debatter og demokrati – hvad synes du?

Hvad synes du? Kom og debattér
Læg telefonen væk og læs en bog om emnet fra biblioteket, og kom til Folkemødet på Bindslevs Plads d. 28.-29. september, hvor jeg lægger op til debat om det gode liv med smartphones og teknologi i ”Digital Detox – Zonen”. Læs mere på silkeborgbib.dk/detsker

Er du afhængig af din mobiltelefon – test dig selv på tv2.dk eller følg onlinekurset 'Er du afhængig af din smartphone?' på eKurser.nu

Du kan fåtips til at tage kontrollen tilbage over telefonen på http://humanetech.com/take-control/ Nederst er der oplistet en række apps, der kan hjælpe dig med at få et overblik over hvor meget og hvor ofte, du bruger din telefon.

Materialer