Et lille udvalg af skribentens katalog af Post-it sedler. Nogle af dem tager I med hjem sammen med bøgerne og andre kan genbruges.
Et udvalg af Mettes katalog af Post-it sedler. Nogle af dem tager I med hjem sammen med bøgerne og andre kan genbruges.

Anbefalinger på Post-it sedler

Det sidste halve års tid har jeg (og nogle af mine kolleger) eksperimenteret med at skrive kommentarer og anbefalinger på Post-it sedler til bøger, liggende i bogstakke, på det lange bord i vores Info-område på Silkeborg Bibliotek. Det har vist sig at være en succes.

Hvorfor overhovedet skrive Post-it sedler?

Ideén er opstået ud fra en personlig formidlingstrang til at give en masse litteratur, nogle velvalgte ord med på vejen, så I får lyst til at læse den. Jeg synes det er en sjov og nem måde at kunne formidle til alle jer, jeg ikke lige taler med på biblioteket. Det fungerer også godt i den selvbetjente åbningstid.
Derudover har jeg også en lille dannelsesagenda, forstået på den måde, at selv om Post-it sedlen ikke lige lokker dig til at låne en given bog, så er du måske lige blevet en smule klogere på hvem det var der modtog "Nordisk Råds Litteraturpris", at en given bog filmatiseres og med hvem, navnet på en tysk stjerneforfatter og hvem der skriver blændende om et givent emne. Måske har du også fået en god idé til en boggave du skal forære.

Hvorfor virker det?

Vi får mange positive tilbagemeldinger på, at I er glade for sedlerne. I fortæller at det er skønt med det analoge, håndskrevne og personlige indslag i en ellers meget digitaliseret verden. I synes det er inspirerende og sætter pris på, at nogen har valgt noget ud (i en travl hverdag) og givet det nogle ord med på vejen, i et lidt uoverskueligt overflødighedshorn af materialer på biblioteket.
Da jeg primært læser og hjælper med skønlitteratur, er det de bøger jeg skriver flest Post-it sedler til. Jeg formidler forfatterskaber, genrer, temaer, tidsperioder, stemninger, anmelderdarlings, læserfavoritter, aktuelle personer og emner som spiller ind i en aktuel (eller evig) samtidsdiskussion/dagsorden. 
Mine kolleger som har fokus på andre emner end mig, skriver noget andet til andre bøger, fx. "Bliv klog på klima", "Køn og Queer", ”Gør haven forårsklar" og "Til dig der elsker golf". På den måde får vi et bredt udsnit indenfor mange emner. 

Flere af jer fortæller, at I pga. Post-it sedlerne (og det generelt brede udvalg på det lange bord) låner et par bøger ekstra med hjem, end I ellers havde planlagt.

Nedenfor ses nogle få eksempler på typiske Post-it sedler.

Vores personlige favoritter og hvad vi selv læser, er noget af det I ofte spørger efter.

Reservér Mettes favoritter her
 

Vi har naturligvis altid mindst én bogstak med klassikere, på bordet. Da John Steinbeck er en af mine yndlingsforfattere er han som regel altid repræsenteret i den stak.

Reservér Mettes yndlingsklassikere her


 

Vi laver ofte stakke med fantastiske og prisvindende forfatterskaber, som fortjener endnu flere læsere.

Reservér Margaret Atwoods bøger her

En typisk post-it seddel til en anbefalelsesværdig roman.

Reservér romanen her

"Don’t judge a book by it’s cover". Nu er smag jo forskellig, men der er mange fremragende bøger med ret kedelige forsider og de fleste af os er langt mere visuelle, end vi lige vil være ved, når vi vælger ud. 

Reservér krimien her
 

"Læserfavorit"er de bøger som mange brugere har fortalt, at de er vilde med. Så det er typisk "læser-til-læser" anbefalinger.

Reservér denne læserfavorit

Bind 1 serien er altid et hit, både med krimi- og romanserier

Reservér bind 1 i en romanserie

Reservér bind 1 i en krimiserie

I er meget glade for at læse biografier og fagbøger, og Puk Damsgård er en af de meget læste forfattere. 

Reservér hendes bøger her

Det lange bord i vores Info-område, som løbende fyldes op med bogstakke. Mange af dem forsynes med Post-it sedler.