5 ting, du ikke vidste om Rusland

17.06.18
Hvor godt kender du årets VM-værtsnation? Vi har fundet fem ting, du ikke vidste og inspiration til hvor du kan læse mere.

#1 – Rusland er verdens største land
Med et areal på 17.098.200 km2 er Rusland det absolut største land i verden, efterfulgt af USA med 9.826.630 km2, Kina med 9.572.900 km2 og Canada med 8.965.121 km2
[kilde: Europa World Plus, Comparative Statistics]

#2 – Russiske mænd dør i gennemsnit 13,6 år tidligere end danske mænd
Den forventede levealder i Rusland er markant kortere end den danske. I Danmark er den gennemsnitlige levealder for kvinder 83,2 mod 76,6 i Rusland. For mænd er forskellen endnu mere markant, og hvor den danske mand kan forvente at blive 79,1 år i gennemsnit, kan den russiske mand kun se frem til 65,5 år i gennemsnit. Det er endda lavere end i Nordkorea!
[kilde: Europa World Plus, Comparative Statistics]

#3 – Nobels fredspris er to gange uddelt til russiske statsborgere
Andrei Sakharov arbejdede oprindeligt som atomfysiker på udviklingen af det russiske atomprogram, men fik Nobels fredspris i 1975 for sin modstand mod det russiske regime.  Den anden fredspris blev i 1990 givet til Mikhail Gorbachev for hans rolle i afslutningen af den kolde krig.
[kilde: Nobelstiftelsen]

#4 – Rusland udleder mindre CO2 pr borger, end USA
Selvom Rusland er en af verdens største eksportører af olie og gas, udleder den gennemsnitlige russer ca 4,5 tons mindre CO2 end den gennemsnitlige amerikaner.
[kilde: World Bank Open Data, CO2 emissions (metric tons per capita)]

#5 – Russisk litteratur er mere end de store klassikere
Mange har læst (eller i hvert fald hørt om) klassikere som Tolstojs ’Krig og Fred’ eller Dostojevskijs ’Idioten’, men vidste du, at der er masser af nye, russiske forfattere, som er værd at stifte bekendtskab med? Se Litteratursidens anbefalinger .
[kilde: Litteratursiden]

Tags