Vores allesammens Pippi fylder 75!

Hendes fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. Hun bor med sin abe Hr. Nelson og sin hest, Lille Guben, i den vakkelvorne Villa Villekulla. Hun er verdens stærkeste pige, har ræverødt hår, ingen respekt for autoriteter men tror altid på det bedste i folk. Hun er kendt som Pippi Langstrømpe, en af verdens allermest kendte børnebogsfigurer og så fylder hun 75 år den 21. maj.

En verdenssucces der startede som en godnathistorie

Ideen til Pippi fik Astrid Lindgren fra sin 8-årige datter, Karin, der en aften i 1941 pludselig bad sin mor om at fortælle hende en historie om ”Pippi Långstrump”. Navnet havde datteren hittet på ud af den blå luft, men figuren og historierne voksede inde i hovedet på Astrid Lindgren og hun begyndte at skrive historierne ned. Den 21. maj 1945 overrakte Astrid sin datter det færdigskrevne manuskript, og det er denne dag, der betragtes som Pippis fødselsdag.

Skarnsunge, rødstrømpe, børneaktivist og helt sig selv

Da bøgerne om Pippi udkom i årene efter Anden Verdenskrig havde man hverken set eller læst noget lignende, og mange steder blev Pippi censureret og gjort lidt artigere. Men historierne om den rødhårede superkraft bredte sig – efterhånden også i den sande, ucensurerede version – og netop hendes gå-på-mod, hendes trang til at udfordre autoriteter og gøre tingene på sin egen måde endte med at gøre hende til en af de allermest skattede og højtelskede børnebogsfigurer i verdenshistorien. Hendes fysiske styrke og evne til at klare sig selv gjorde hende til et forbillede for kvinderettighedsbevægelsen og hendes insisteren på sin egen ret og syn på tingene gjorde hende også til symbolet på en ny og moderne børneopfattelse, hvor børn er lige så meget værd som voksne. I dag lyder det ikke specielt revolutionerende, men at børns livsopfattelse og tanker fortjener lige så meget respekt som voksnes er blandt andet noget vi kan takke Astrid Lindgren og Pippi for.

Verdens stærkeste pige fylder 75 år

Fødselsdag, Ting-Finder-Jagt, Stærk-Mands-Konkurrencer og meget mere

Hele 2020 vil vi på Silkeborg Bibliotekerne fejre Pippi Langstrømpe, så hold godt øje med vores arrangementer. Mens I venter kan I genbesøge Villa Villakulla og Pippi i bøgerne nedenfor, som alle kan findes på eReolen, eller I kan gense den elskede TV version, som ligger lige her på på DR TV. 

Materialer