At tegne med citron

Usynligt blæk

09.02.21
Jeg har altid været fan af magiske universer og tophemmelige spion historier. Og I begge dele indgår der tit ting som er usynlige. Usynlige skattekort, hemmelige breve og skjulte koder. Nu kan du lave det selv derhjemme. Det ligner måske magi, men det er kemi.

Det skal du bruge

  • Hvidt papir
  • En kniv
  • Et skærebræt
  • En lille skål
  • Friske citroner
  • Vatpinde
  • En bageplade
  • Grydelapper
  • En ovn

Sådan gør du

Step 1. 

Tænd din ovn (få gerne en voksen til at hjælpe) på 200°.  

Step 2.  

Skær citronen i halve og pres så meget saft du kan, ud i den lille skål. Du kan eventuelt presse saften fra flere citroner og opbevare dit “blæk” i et gammelt syltetøjsglas.  

Skær og pres citron

Step 3.  

Tag dit papir, vatpind og citronsaften og begynd at tegn eller skriv det du har lyst til. Man kan kun se det man tegner mens citronsaften stadig er våd. Når den begynder at tørre, bliver det helt usynligt. 

Step 4.  

Vi skal selvfølgelig have afsløret hvad der er på papiret. Derfor, sæt nu dit papir med citronsaft på, ind i ovnen. Papiret skal “bages” i ca. 20-30 minutter. Husk at tjekke til papiret en gang imellem.  

Tegn og sæt i ovn

Step 5.  

Tag nu bagepladen med dit papir ud af ovnen. Husk at brug grydelapper og få eventuelt hjælp fra en voksen. Lad nu plade og papir køle af.  

Step 6.  

Det du har tegnet/skrevet med citronsaften er nu synligt.  

Tag tegning ud af ovnen

Hvad er det faktisk der sker?                  

Når papir bliver gammelt, så bliver det brunt. Det kan man eksempelvis se hvis man finder MEGET gamle bøger, kort osv. Papiret bliver nemlig udtørret og dermed brunligt. Så det der faktisk sker med dit papir i ovnen, er at det er papiret der bliver brunt og ikke kun citronsaften. Grunden til, at det er mere brunt der hvor der er tegnet med citronsaft, er fordi at kombinationen af citronsaften og varmen, får processen til at gå hurtigere lige præcis der hvor man har tegnet med citronsaften.  

Kemien i forsøget: 

Vidste du, at papir er lavet af det sammensatte stof, der kaldes cellulose? Og at cellulose består af det som kaldes glukosemolekyler? Vores lille blæk eksperiment virker fordi, at hvert stort cellulosemolekyle består af tusind af mindre molekyler af glukose = glukosemolekyler. Disse glukosemolekyler er bundet sammen. Når man kommer citronsaften, som besår af citronsyre, på papiret, svækker det bindingerne mellem glukosemolekylerne, og nogle af dem bliver dermed frigjort. Grunden til at vi kommer det i ovnen, eller over anden varmekilde, er fordi, at når papiret bliver over 170° varmt, reagerer disse frie molekyler med hinanden. Der sker altså en kemisk proces, og denne proces kaldes karamelisering. Der opstår nu nye stoffer som er brune og derfor bliver “blækket” ny synligt.  

Tegning efter en tur i ovnen