Rimeligt grinagtige, gode og gyselige rimbøger til dit børnehaveklassebarn
Rimeligt grinagtige, gode og gyselige rimbøger til dit børnehaveklassebarn

Rim til den lille skolestarter

Har I også været til forældremøde om skolestart og måske hørt om, hvad man kan gøre derhjemme som forberedelse til alt det nye med bogstaver og blyanter? Og måske også fået anbefalet at læse rimbøger derhjemme? Det er der en god grund til. For rim og legen med ordenes lyde kan noget helt særligt i forhold til børn og bogstaver. Så kig med her, når vi deler ud af vores bedste rimbøger til det kommende børnehaveklassebarn.

DERFOR ER DET GODT AT RIME

Når man synger, lærer man nemmere. Mange af os har børn der hjemme, der uden at kunne et ord engelsk, kan synge ”Happy birthday to you” mere eller mindre fejlfrit. Det er det samme, der sker, når man rimer. Når man rimer, bliver sproget næsten syngende, rytmen og opbygningen i sproget bliver tydelig, og på den måde opdager børnene ordene og lydenes placering. Det er vigtigt i forhold til senere at kunne placere de enkelte bogstavers lyde i de forskellige ord.

Heldigvis kan de fleste børn også godt lide lyde. Især sjove lyde. Eller fjollede lyde. Og stik imod hvad de fleste voksne render rundt og tror, så er der faktisk kommet en masse nye og sjove rimbøger siden Halfdan Rasmussens fantastiske ”ABC”, som de fleste af os er vokset op med. Det er den med ”Bennys bukser brændte”, som blev sat til musik af Elisabeth og Otto Brandenborg. Måske du kan huske den?

Bennys bukser brændte

 

BØRNEBIBLIOTEKARERNES YNDLINGS-RIMBØGER

Har I lyst til at læse nogle nyere rimbøger, så kan du læse de bedste bud på rimbøger fra børnebibliotekarerne lige her og reservere dem allernederst.

Vores absolut yndlings-rimbog må siges at være ”Bette-bøv laver en talemaskine”. Den har vi med stor succes læst op for de fleste af vores besøgende børnehaveklasser, for det er simpelthen en rimbog, der kan det hele. Den er sjov, fuld af overraskelser og med en del frække ord. For eksempel fis… Bogen handler om Bette-Bøv, der en dag hører, at hans far vil smide kaffemaskinen ud, fordi den snorker. Men Bette-Bøv er sikker på, at han kan lære kaffemaskinen at tale. Det er bare ikke så nemt at lære den at tale pænt!

”Axel elsker biler” er en flot og finurlig rimbog, som bestemt ikke kun er til de biltossede børn. Axel er en bilglad lille auto-and, som slet ikke interesserer sig for det, som almindelige ænder interesserer sig for. Hans lille ande-hjerte banker i stedet for alt med hjul, og snart tager han ud på eventyr. Bogen er rigtig sjov at læse højt. Og til sidst går det rigtig stærkt!

 

I ”Mirakelkuren” møder vi monsterkongen og monsterdronningen, der netop har fået en lille ny. Men ak. Den nyfødte monsterprins lider af den farlige stillerolighedsbacille. Der må gøres noget. Hele hoffet drager ud i menneskeland for at finde en kur. En kur som viser sig at være ganske overraskende. Og lidt ulækker.

En af de allerbedste børnebogsforfattere og arvtageren til Halfdan Rasmussen må være Jakob Martin Strid. Den mest kendte af hans rimbøger er ”Min mormors gebis”, men snyd ikke jer selv for den fantastiske ”Mustafas kiosk” med flere af hans humoristiske børnerim kombineret med fantastiske illustrationer.

Har man lyst til en eventyrlig rimbog, kan man læse ”Ridderen som ikke ville slås” om den lille kaninridder Leo, som ikke er meget for at slås. Han vil faktisk hellere sidde og læse. Da han drager ud for at besejre en farlig drage, fylder han saddeltaskerne med alle sine yndlingsbøger. Men hvordan kan bøger gøre en forskel mod trolde og drager? Læs den og find ud af det!

 

Til de lidt ældre og meget modige findes der den helt specielle og særlige gyser-rimbog, ”Tak for halshugningen”. Her møder du en uhyggelig og ulækker verden med 8 små historier målt op af et uhyggometer, der går fra 'hyggeligt uhyggeligt' til 'meeega uhyggeligt'. Bogens gyservers passer perfekt til en mørk efterårsaften med mor og far under tæppet. Men husk! Ikke for sarte sjæle!

I den godt gakkede ende finder man rimbogen ”Der var engang et pindsvin”. Det er en samling af skrupskøre rim om flyvende pindsvin, berusede knive og svin, høns der lægger æg i toilettet, stjerner, lyn og prutter.

Flere eventyrlige rim finder man i bogen ”Trolderim”. Flotte billeder og ni forrygende rim om trolde, hekse, prinsesser og andet godtfolk fra eventyrernes verden.

Leder man efter en rå og rørende rimhistorie om både kærlighed og stjerner, så læs "Av, det gør nas", som forfatteren selv kalder en 'englerap'. Se og hør en lille teaser lige her:

AV, DET GØR NAS - teaser

God fornøjelse!

Materialer