legetøj i spand med vand

Lav sjove forsøg med sne og is

17.01.21
Udover snemænd, kolde fingre og røde kinder giver snevejret og kulden også anledning til at lave en masse spændende forsøg med sne og is. Vi har samlet fire små eksperimenter, som er både sjove og nemme at lave derhjemme.

sæbebobbel frosset til is

Smukke sæbebobler af is

Blæs sæbebobler i frostvejr og se hvordan boblerne fryser til is. Der skal være ret koldt for at det lykkes og tricket er at få sæbeboblerne til at lande på en plan overflade, hvorefter de fryser til is og bliver til smukke iskugler.

Hvor hurtigt smelter isen?

I dette forsøg, kan du undersøge, hvor hurtigt isen smelter, og hvordan du kan påvirke den proces.

Frys nogle lige store mængder vand til is. Hæld samme mængde at forskellige stoffer på isen og se hvad der sker. Er der nogle isklumper som smelter hurtigere end andre?

frosne legetøjsyr

Befri de indefrosne dyr

Denne leg giver både anledning til at snakke om, hvornår noget kan flyde, hvor hurtigt vand fryser til is, og hvor mange kræfter der egentlig skal til for at befri en frossen giraf.

Sådan gør du:

Frys plastikdyr (eller andre ting, I vil befri fra isen) i bøtter eller plastikposer med vand. Du kan eventuelt tilføje frugtfarve til vandet, så det bliver ekstra farverigt at se på.

Lad dyrene stå natten over eller til vandet er helt frossent. Lad børnene eksperimentere med at få dyrene fri, fx ved hjælp af en hammer, varmt vand eller salt.

Husk sikkerhedsbriller, hvis I vælger at prøve kræfter med en hammer og være opmærksom på at dyrene muligvis kan tage skade

sne i glas

Hvor meget vand er der i sne?

Når sneen smelter bliver den til vand, men hvor meget vand er der egentlig i sne? Saml et glas med sne og marker på glasset, hvor meget sne der er i. Lad herefter alle i familien komme med et bud på, hvor meget vand, der vil være i glasset, når sneen er smeltet. Marker jeres gæt på glasset. Lad sneen i glasset smelte, hvem var tættest på? Hvorfor tror du, sneen fylder mere end det smeltede vand?