citroner og krokodillenæb

Lav et citronbatteri

04.09.22
Få en lampe til at lyse ved hjælp af en citron! Jeg har set det her forsøg flere gange, men ikke kastet mig ud i det, fordi alt sådan noget med strøm i mit hoved er både svært at forstå og lidt farligt. Men jeg var alligevel lidt nysgerrig på om, det nu også kunne passe at man kan skabe strøm ved hjælp af en citron, så jeg kastede mig ud i det.

Indrømmet! Det krævede maaange forsøg, jeg prøvede med forskellige former for kobber, store og små søm, forskellige lysdioder og mere kobber indtil jeg til sidst fandt ud af at vejen til succes var: flere citroner!

Og efter en lang proces, hvor jeg stort set havde givet op, er det jo bare endnu federe når det endelig lykkes. Hvis du selv har lyst til at kaste dig ud i et citronbatteri, kan du se her, hvordan jeg gjorde.

citroner krokodillenæb mønter søm leddiode

Det skal du bruge:

4 citroner

5 Krokodillenæb

4 50-ører, kobbertråd eller andet kobbermateriale

4 zinksøm eller andet zinkmateriale

En lille lysdiode eller andet du vil prøve at sætte strøm til. Start med at prøve på ting, som normalt kræver 1,5 volts batterier

Sådan gør du:

Rul citronerne, så saften frigives.

Sæt et søm og en mønt fast i hver citron. Skær en lille slids i citronen, så du kan sætte mønten fast. Det er vigtigt at mønten og sømmet rører ved frugtkødet.

citron med søm og mønt i

Forbind de fire citroner ved hjælp af krokodillenæbbene. Hver ledning skal gå fra en mønt og et søm.

Den sidste mønt og det sidste søm forbindes med krokodillenæb til en lysdiode, så du får et kredsløb som vist på billedet.

citroner krokodillenæb mønter søm leddiode

Hvorfor virker det?

Elektricitet er en strøm af elektroner. Flowet af elektroner kan produceres ved en kemisk reaktion, som dem der opstår mellem zink i sømmet og citronsyren i citronen og mellem kobber i 50-øren og citronsyren. Elektronerne bevæger sig videre gennem ledningerne og igennem dioden, som dermed lyser, (Fra experimentarium.dk). Læs mere her.