Højtlæsningsbøger - børnebibliotekarernes favoritter

03.02.23
Findes der noget bedre end at krybe sammen under en dyne i sofaen og sammen åbne en bog og derved døren ind til andre verdner? Vinterferien står for døren, og det kan betyde ekstra tid til hygge og højtlæsning. Derfor får I her børnebibliotekarernes favoritter inden for højtlæsning. Her er både klassikere og nogle af de nyeste historier fra hylden.

Josefine anbefaler:

Jeg elsker de originale og finurlige historier om Mumitrolden og alle de andre væsner i Mumidalen. I Tove Janssons eventyrunivers er logik og normaliteter ophævet med den største naturlighed, og det er virkelig skønt. 
Sproget er gammelt og kræver at man som læser giver sig god tid, men når først man har vænnet sig til det, får man foræret eventyrlige historier og fænomener, som man ikke finder lignende andre steder. I dette første bind oplever Mumitroldene både en oversvømmelse, en komet med retning mod Mumidalen og en magisk hat som fører mange mærkværdige hændelser med sig. Bogen er fyldt med Tove Janssons originale illustrationer. 

Signe anbefaler: 

Jagten på Sandheden er velskrevet action, med humor, spænding og cliffhangers. Både børn og voksne er godt underholdt her. Bogen handler om de to venner Charlie og Amir, der bor i en lille søvnig by, Skjulstrup. På gadehjørnet står Tosse-Torben og sælger avisen ”Jagten på sandheden”, og forsøger at overbevise byens borgere om, at der er landet rumvæsner i byen. Langt ude, ikk? Men de to venner støder tilfældigt ind i pigen Vega og bliver lynhurtigt hvirvlet ind i et eventyr af dimensioner. De må nemlig hjælpe deres nye ven med at fange kælegrisen Bassemand, og det går ikke helt stille af sig. For Bassemand er ikke en almindelig gris, og Vega er bestemt heller ikke en helt almindelig pige.
Bogen er fyldt med Kim Dalsgaards super fede illustrationer og kan læses som højtlæsning fra 6 år og som selvstændig fra 9år.

Katrine anbefaler: 

Jeg har for nylig fået øjnene op for serien om Dinosaurbanden af Lars Mæhle. Er der noget bedre end at opdage en ny fantastisk serie? Det skulle da lige være at opdage en serie, hvor der allerede er udkommet ti bøger. Ja tak! Bøgerne om Dinosaurbanden handler om Rasmus Rex, vennerne Tobias Troodon, Alma Ankylosaurus og Marie Microraptor, og hele Rasmus’ familie af tyrannosauruser. En særlig favorit er Bedstemor Rex, som har det med at spise Rasmus’ venner. Men heldigvis tager hun som regel gebisset ud først. Dinosaurbanden blander venskab, hverdag og familie med alle de vilde og farefulde eventyr der venter i Dinosaurriget.

Betina anbefaler:

Hullerikkerne er nogle små væsner, der bor i Syvtammetræet. Særligt Birk og Ask får mange gode ideer og de må ud på en farlig færd for at redde lille Ella, der er blevet taget af kragerne. Lille Ella er nu ret skrap og klarer sig ganske godt blandt kragerne… Så ender det i virkeligheden med, det er hende, der redder Birk og Ask og ikke omvendt?  Læs Hullerikkerne fordi, det er en dejlig fortælling fra livet i skoven, måske kan dine børn kan genkende sig selv i de karaktertræk og situationer, der opstår undervejs? Og næste gang I går tur i skoven kan I måske finde Syvstammetræet og hvis I er rigtig heldige kan I måske finde spor efter Hullerikkerne?

Trine anbefaler:

Det er svært kun at vælge én, men bogen “Mit lykkelige Liv” vil altid have en særlig plads i mit hjerte. Måske fordi den gjorde så stort indtryk på min datter, at hun lavede sin egen bog bagefter, som hun også kaldte “Mit lykkelige liv”? Måske fordi den placerer sig i en meget skandinavisk fortælletradition, hvor der er plads til de mere barske sider af livet? I hvert fald er der i historierne om Dunne en eftertænksomhed eller måske bare tone, som ofte får mig til at tænke på Astrid Lindgren. Historien handler om pigen Dunne, som samler på lykke. Hun er glad for at gå i skole og bliver endnu gladere, da der starter en ny pige ved navn Ella Frida, som bliver Dunnes bedste veninde. Her kunne historien være stoppet men det gør den faktisk ikke. For lykken varer ikke ved. Det har Dunne heldigvis prøvet før, og hun giver heldigvis ikke op så let. Bogen er perfekt til højtlæsning med korte kapitler og fine sort/hvide tegninger af Eva Eriksson fra cirka 5 år.  

Materialer