Børnebibliotekets bagsædeservice - sådan overlever du bilferien med dine børn

”Moar, hvornår er vi der?”. Selv den mest tålmodige kan få nok af at svare mere end ti gange på det samme spørgsmål. Og få ting kan drive voksne længere ud end skrigende eller sure børn på bagsædet. Pludselig er der endnu længere til sommerhuset i Nordjylland. Eller guderne forbyde det... campingpladsen i Italien. Men fortvivl ikke. For her får du børnebibliotekets 3 bedste tips til glade børn på bagsædet.

1. Hør lydbøger

Lån en stak gode lydbøger. Vi har både de gode gamle klassikere, som mor og far også kan huske, og nye sjove historier til hele familien. I kan enten låne lydbøgerne hos os på biblioteket eller logge på eReolen og hente historierne over på jeres smartphones eller tablets eller køre lyden over på bilens anlæg. I skal blot huske høretelefoner eller stik!

Hvad fanden er et bandeord

Fordriv køreturen med at høre historien bag alle de kendte bandeord og bliv endnu bedre til at bande. Forfatteren Thomas Brunstrøm, som blandt andet har skrevet "Sallys far"-bøgerne, har begået endnu en genistreg og her er stensikker grinegaranti for både voksne og børn.

Tiberius Tudefjæs af Rene Toft Simonsen.

Kan I lide Vitello, Villads fra Valby og alle de andre sjove børn, kan I garanteret også lide Tiberius Tudefjæs. Forfatteren skrive sjovt og medrivende om den skøre og elskelige dreng, Tiberius, der bor alene med sin far, efter at mor er stukket af til Argentina med en tangodanser. Bøgerne er sjove for både store og små og kan samtidig åbne op for nogle rigtig gode samtaler om lidt svære emner som mobning, skole, venner, ensomhed og familie. Lån lydbogen med tre historier samlet lige her. Eller hent historierne på eReolen lige her.

Gummi-Tarzan af Ole Lund Kierkegaard.

Eller hvad med at lade eksempelvis Peter Frödin læse en historie op i bilen! Han gør det helt fantastisk og hans stemme passer så godt til Ole Lund Kirkegaard! Skal vi vælge en blandt de mange fantastiske historier fra forfatteren, må det være Gummi-Tarzan. Det er en klassiker og måske en af de mest elskede historier af Ole Lund Kierkegaard. Både store og små kan grine og gyse med, når Gummi-Tarzan er på spil. Lån lydbogen lige her. Eller se de samlede lydbøger med Ole Lund Kirkegaard på eReolen lige her.

 

Bjørnekongen af Peter Gotthardt

Elsker I fantasy og eventyrlige fortællinger, så kender I måske allerede forfatteren Peter Gotthardt. "Bjørnekongen" er en ny højtlæsningserie om Kong Valbjørn, der er blevet forvandlet til en bjørn af den onde dronning Malvólia. Børnene Ravn og Mejse sætter sig for at hjælpe kongen, men vil det lykkes dem at få ham forvandlet tilbage? Historien kan læses højt fra cirka 6 år og op og kan findes som lydbog lige på eReolen lige her.
 
William Wenton og Luriumstyven af Bobbie Peers: Har du lidt ældre børn i familien, der også trænger til en god lydbog på bagsædet, er den fantastiske William Wenton måske lige sagen. Det er harry Potter-eventyrligt men blot uden tryllestave og med en god portion tech og robotter. Historien handler om drengen William, der lever i skjul i Nordnorge med sin familie, efter at hans morfar forsvandt i London for 8 år siden. På en skoleudflugt løser den ret begavede William verndes sværeste gåde ved navn "Umuligheden" og det bliver starten på et spændende og farligt eventyr. Lån bogen som enten bog eller lydbog lige her.
 

2: Læs højt

Mens du alligevel sidder der på forsædet ved siden af chaufføren, så kan du jo lige så godt læse højt. Vi har samlet en lille stak, der er gode til både store og små børn, så hele søskendeflokken er underholdt! Samtlige titler findes både som papirbog på biblioteket og som ebog på eReolen.

Nelson i Rom af Line Leonhardt: Her får vi en historie om en familie, der takket være deres lidt for opfindsomme knægt har været utroligt mange strabadser igennem. I denne bog følger man dem på en ferie i Rom, hvor alt går galt. De voksne vil helst kigge på ruiner og gamle sten, men Nelson og lillebror vil hellere jagte æg med deres nye app på mobiltelefonen. En bog der kan få både voksne og børn fra cirka 6 år til at grine højt. Lån bogen på biblioteket lige her eller på eReolen lige her.

Lasse-Leif - Ferie som i firserne

Måske I allerede kender Lasse-leif fra de populære billedbøger? Her får du en lidt længere historie om en ferie, hvor alt går galt. Lasse-Leifs forældre beslutter nemlig, at familien skal holde ferie som i 80´erne. Ingen skærme, ingen tur sydpå, ikke noget luksus.

Beskidte Bertil af Alan McDonald: Mange børn skal lige vænne sig til de lidt længere kapitelhistorier, og der er Beskidte Bertil et godt bekendtskab. Her er narrestreger, bussemænd og fart over feltet. Hver bog indeholder tre historier delt op i kapitler, så man kan dosere højtlæsningen i passende portioner. Bøger er fra 5 år og op. Lån bøgerne om skarnsknægten Bertil på biblioteket lige her eller på eReolen lige her.Billedrengen af M. G. Leonard: En eventyrlig detektivhistorie, der strengt taget ikke er skrevet til højtlæsning, men som med de overskuelige kapitler og den medrivende historie er god til de lidt større børn fra 10 år, som allerede har fået læst Harry Potter højt. Darkus’ far er forsvundet fra sit laboratorium, hvor han forsker i biller. Darkus ender med at få hjælp af både venner og en superintelligent bille i eftersøgningen af sin far og kampen mod den sejeste, kvindelige superskurk siden Cruella de Ville. Du kan låne bogen på biblioteket lige her eller låne den på eReolen lige her.

Grydeklar - Godnathistorier der får børn til at smile i søvne

Små, sjove historier istedet for længere historier opdelt i kapitler er en god ide, hvis man skal læse højt i bilen. Her får du en samling hyleskægge historier som eksempelvis "Drengen med verdens største røv". Bogen er måske nok tænkt som godnathistorier men er faktisk bare en samling af helt perfekte højtlæsningshistorier skrevet af nogle af Danmarks bedste børnebogsforfattere.

3: Gæt løs

Er der stadig skrig og skrål på bagsædet og stadigt langt til ferielandet, så er der endnu et gammelt trick. Gætteleg og gåder. I ethvert handskerum bør der på en bilferie ligge en gådebog. Så kan man til enhver tid, når bølgerne går højt, tage den frem og smide en bombe a la ”hvad er værre end en elefant på vandski?"

Hvad er værre end en elefant på vandski og 1000 andre gåder for børn af Torben Olsen.

Et udvalg af kloge, fjollede, morsomme, gakkede og overraskende spørgsmål til fornøjelse for hele bilen. Lån den lige her eller se vores samlede udvalg af gode gådebøger lige her.

Gåder for børn - det er helt gak gak (ebog).

Når du ikke lige ind og omkring biblioteket, er der også gode gådebøger for børn på eReolen. Lån eksempelvis den virkeligt sjove og gakkede "Gåder for børn" lige her