Alle elsker Harry

Den anden dag på biblioteket, mødte jeg en sød, ældre dame, som jeg havde snakket med ved en tidligere lejlighed. Hun gik rundt med en lille seddel med min håndskrift på og ledte efter de titler, jeg havde givet hende. Titler på nyere fantasyromaner fra børneafdelingen. Bøgerne var hverken til hendes børn eller børnebørn men til hende selv!

Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg møder den slags mennesker, der som sande litteraturelskere kan læse Hanne Vibeke Holst det ene øjeblik og en fantasyroman det næste. Mennesker som udfordrer sig selv litterært, er nysgerrige, bare nyder den gode fortælling og som ikke automatisk skærer en hel genre fra. Som de fleste faktisk gør ved fantasy.

Fantasy – litteraturens persona non grata

At folk på den måde automatisk vælger en hel genre fra, tror jeg skyldes, at fantasy stadig mangler at tage den samme udvikling ud af litteraturens skammekrog, som krimien gjorde for nogle år tilbage. Førhen kunne en god bog ikke samtidig være en krimi. Akkurat som en fantasyroman i dag ikke helt tæller som lødig litteratur. I hvert fald ikke for voksne. Jeg diskuterede engang fantasy og Ringenes Herre med en studiekammerat på litteraturhistorie engang. Hun var stadig ikke kommet igennem bøgerne, og da jeg insisterede, sagde hun: ”Jamen, Trine, jeg gør bare ikke i talende træer”... Igennem årene har jeg tit tænkt på den kommentar. Er det virkelig enten-eller? Skal man være disponeret for fantasy for at kunne nyde den slags bøger?

Hvis man skulle starte et sted?

Nej, det tror jeg faktisk ikke. Akkurat som jeg ikke tror, at nogen mennesker bare ikke kan lide lyrik. Det handler blot om at finde den helt rigtige bog. Når jeg snakker med forældre i børnebiblioteket, som ryster på hovedet af deres børns fantasy-feber og fortæller, at de ikke selv læser ”den slags”, så har de jo som regel læst samtlige Harry Potter bøgerne i en ferie engang. Med stor fornøjelse endda. Men det er som om, det ikke rigtigt tæller, for alle elsker jo Harry Potter. Og selvom han ganske rigtigt er i en kategori for sig, så findes der faktisk andre (trold)mænd, der er lige så gode som Harry Potter. Og andre fantasyromaner, som kan appellere til en voksen.

Hvis jeg skulle anbefale et par gode fantasyromaner til en fantasy-novice, som engang har læst Harry Potter og som har lyst til at genopleve magien fra dengang, er her to gode bud.

Første bud er ”Ravnenes Hvisken” af den debuterende danske forfatter Marlene Sølvsten. Bogen blander alle de gode virkemidler fra fantasy med nordisk mytologi, forbudt kærlighed og et fantastisk krimiplot foldet ud i et vindblæst Nordjylland. Her er et sikkert hit og som måske kan deles med teenageren i familien. Andet bud er norske Siri Pettersons ”Ravneringene”, hvor vi møder et mere klassisk fantasyplot med barnet Hirka Haleløs, der udstødt af alle må kæmpe for sin overlevelse for til sidst at rejse sig over dem alle. Her skrives om klasseskel, skæbner, forbudt kærlighed og nå ja, den uundgåelige kamp mod det onde, så også voksne læsere rives med.

Så kære læser. Måske det er en fantasyroman, du skal have med hjem til juleferien?

Teksten har tidligere været bragt som en klummen under B-siden i Midtjyllands Avis den 14. december.

Materialer