3D printerne i Makerspace på Silkeborg bibliotek

3D print i Makerspace og intro til Tinkercad

20.01.21
Herunder kan du finde lidt forskellige ting som omhandler 3D print generelt, men også hvad der findes af muligheder i Makerspace på Silkeborg bibliotekerne.

3D design kan bruges til mange ting. Ofte bliver det brugt til at designe et produkt eller en prototype, som man gerne vil have et fysisk print ud af. Andre gange er det måske kun selve 3D modellen på en skærm du har brug for, for at kunne visualisere din ide over for dig selv og andre.

I sin enkelthed gør en 3D printer det muligt at printe tredimensionelle figurer. Dette sker ved at printeren bygge figuren op i tynde lag. Der kan printes i forskellige slags materialer, men i Makerspace printer vi kun i PLA. Dette skyldes, at det er det mest miljøvenlige materiale, samt at det som udgangspunkt er det materiale som er nemmest at arbejde med. 

Hvis du kunne være interesseret i en workshop enten for en klasse eller et mindre hold så kontakt vores Makervært Pia Rask Jacobsen på prj@silkeborgbib.dk. Hvis du som privat person gerne vil have en introduktion til 3D print, så er det muligt at booke en tid her: Book intro til 3D print

Eksempel på brug af 3D design -og print

Først vil jeg gerne slå et slag for, at alle kan lære at designe i 3D. Og at det kan være et fedt hjælpemiddel i rigtig mange situationer. Her ser du et eksempel på, hvordan man som helt almindelig person kan få noget mega fedt ud af 3D design –og print. Har man ikke mulighed for at printe sit design, er det blot at vise sin håndværker sit design på skærmen. På den måde kan man stadig kan komme hele vejen rundt om modellen og se den fra alle vinkler. 

I eksemplet på billedet herunder kan man se processen fra model i Tinkercad, til færdig printet prototype og videre til det færdige produkt, nemlig en flot og lækker terrasse.

Processen fra 3d model på skærm, til fysisk print og herefter færdig bygget terrasse

Basis intro til Tinkercad

Her kan du finde en basis introduktion til Tinkercad, som er det mest begyndervenlige 3D design program. Det er det program vi oftest bruger i vores Makerspace når vi afholder workshops, TechCamps og skoleforløb. Blandt andet fordi det er gratis, og fordi det er et program alle har adgang til, da det er webbaseret. Inden du kan komme i gang med at designe, skal du oprettes som bruger. Det er nemt og gratis. YouTube har et hav af gode tutorials hvis der er ting man har brug for hjælp til. Gå blot på YouTube og søger efter Tinkercad guide eller tutorial. Her finde du en PDF guide med de mest basale funktioner i Tinkercad. 

Sådan opretter du dig som bruger på Tinkercad

Anbefalinger af 3D programmer og hjemmesider 

Der findes en masse 3D programmer på markedet, både gratis og betalingsprogrammer. Det hele handler om smag og behag. Hvis du har lyst til at tjekke nogle andre programmer end Tinkercad ud, så kan du finde links herunder:  

Fusion 360: Fusion er også fra Autodesk, ligesom Tinkercad. Har du derfor allerede oprettet dig i Tinkercad kan du blot bruge sammen login oplysninger begge steder. Det kræver noget mere at gå i gang med Fusion 360, men knækker man først koden, er det er super godt program. 

Blender: Blender er meget omfattende, og som total nybegynder kan det virke meget uoverskueligt. Men det har uanede af muligheder inden for 3D design og animation. Men som med så meget andet, så findes der på YouTube nogle fine tutorials. Programmet er nok mest kendt for sine imponerende animationsfilm. 

Thingiverse: Dette er ikke et design program, men derimod en hjemmeside som vel sagtens kan betegnes som et kæmpe bibliotek af 3D filer. Her kan man dele sine designs med andre og man kan se og låne 3D designs af andre. Der er forskellige rettigheder til filerne, så det er vigtigt at man orienterer sig inden man bare hente en masse filer og printer i vildskab. Det fede ved Thingiverse er også, at man kan bede om hjælp, give andre feedback og remixe hinandens designs. Det er alt i alt et rigtig godt sted at finde færdige filer som kan printes med det sammen, men også til at få hjælp med et design hvis man har ramt en mur.  

YouMagine: Dette er endnu et bibliotek fyldt med færdige 3D filer som man kan hente og printe direkte. Den minder rigtig meget om Thingiverse. Det er Ultimaker som står bag YouMagine. Ultimaker er en 3D printer fabrikant. Vi har blandt andet to Ultimaker printere i Makserspace.  

Om 3D print i Makerspace og prisliste