Klumme: Vi udfordrer - til nærvær

Glem alt om mangel på tid. Den største omkostning det moderne liv med mobiltelefoner og den allestedsnærværende tilgængelighed har haft for familielivet er manglen på nærvær. Mange undersøgelser viser endda, at den lille dingenot har din opmærksomhed, også selvom den er pakket væk i en lomme eller ligger med skærmen nedad. Din opmærksomhed er delt, og du er ikke længere helt nærværende.

Så glem alt om dine løbeprogrammer og kostomlægningsprojekter. Det er faktisk meget mere udfordrende – og måske også sværere – at få nærvær tilbage i sit liv. Derfor sætter vi på Silkeborg Bibliotekerne også fokus på nærvær det næste stykke tid. Med udstillinger, artikler og anbefalinger på hjemmesiden og Facebook. Og hvis du har lyst, kan du og din familie være med på række nærværs-challenges særligt for børnefamilier. Prøv engang at se her:

Challenge #1 Gå en tur sammen

Vi bor i et af de smukkeste områder i Danmark. Første challenge er derfor at gå en tur sammen alle sammen! Uden mobiltelefonen i lommen! Jeg tror ikke helt på historierne om pumaen, men hvis det føles alt for utrygt, kan mobilen eventuelt blive i bilen, hvis I er kørt i skoven. Nyd de efterårsgule blade og synet af dine børn, der kravler i træer eller leger med pinde - også uden at tage mobilen frem for at tage et billede. Kravl eller leg med! Jeg udfordrer dig!

Challenge #2 Se en film

Se en film sammen – uden at lave andet samtidig! Det lyder nemmere end det er. Lån eventuel en DVD på biblioteket. Det kan føles helt befriende at have taget valget på forhånd og løsrive sig lidt fra streamingtjenesternes uendelige udvalg.

Challenge #3 Læs højt

Man kan ikke sige for mange gode ting om højtlæsning. Det er kvalitetstid af den fineste karat. Men hvis I hjemme hos jer er som folk er flest, er det der med højtlæsning eller nærvær med børnene blevet til sådan noget, vi gør, mens den anden forælder laver noget andet. Rydder op, smører madpakker eller stener med mobiltelefonen i sofaen. Men prøv engang at læse en bog sammen alle sammen. Vi hjælper gerne med at finde den perfekte bog!

Challenge #4 Brætspil

Spil et spil sammen – også selvom det ikke er weekend eller ferietid. Jeg kender ikke ret mange børn, som ikke synes, det er hyggeligt, når både mor og far sætter sig ned og spiller spil. I kan også besøge bibliotekets MakerSpace og spille et af vores brætspil der eller dukke op til en af vores mange brætspilscaféer.

Challenge #5 Læsebånd – også til mor og far

Når du sidder ved siden af dine læsende børn og scroller på telefonen, så sender du faktisk et lidt dumt signal. Du tror sikkert også, at du godt kunne læse, hvis du lige gad, men kan du også koncentrere dig om at læse? Kan du være nærværende nok? Denne challenge handler om at tage på biblioteket og finde en bog til alle og om at indføre læsning - også for mor og far.

Vi håber, I er med på en challenge, og at vi ses til nærvær på biblioteket – vi har faktisk hylderne fulde!

Klummen er blevet bragt i Midtjyllands Avis, torsdag den 31. 10.