Klumme: Nørderi for viderekomne

04.11.16
Jeg elsker, når folk viser, at de jo i virkeligheden er nørder. Når man er ude over den værste smalltalk og ”hvad laver du så?” og kan komme i gang med alle de spøjse detaljer, som virkelig gør, at man kommer til at kende et menneske.

Når man begynder at opdage de sære små ting, som man har til fælles. Det kan være en absolut enighed om, at Skønheden og Udyret er den bedste Disney-film nogensinde, en fælles interesse for musicals med Fred Astaire eller en vild passion for fluefiskeri. Når jeg tænker tilbage på alle mine nære venskabers begyndelse, så er det altid sådan, de er startet. For eksempel indledte min gymnasieveninde og jeg vores venskab baseret på et High School Musical-hysteri. Siden har vi fulgtes ad i tykt og tyndt gennem Twilight-feber, Søren Ryge-fascination og Bollywood-film, og selv i dag er den halve glæde ved et nyt afsnit af Game of Thrones for mig at dissekere alle detaljer sammen med hende efterfølgende. Der er noget befriende ved at kunne slippe sin indre nørd fri sammen med én, som virkelig forstår, hvad man snakker om.

På biblioteket kan man nørde igennem

Hvis der er et sted, hvor man virkelig kan nørde igennem, så må det være på biblioteket! Ingen interesse er for særpræget og intet emne for smalt, hvilket da også kan mærkes på nogle af de forespørgsler, vi får. Det kan både være Harry Potter på tyrkisk, en helt bestemt LP fra 1983, et obskurt fransk forfatterskab, som vi aldrig har hørt om, eller en bog om sfragistik (hvilket er læren om segl, hvis nogen skulle være i tvivl!). Enten har vi det, eller også gør vi alt hvad vi kan for at skaffe det. Samtidig viser vores arrangementskatalog også, at biblioteksgængernes interesser spænder bredt; alt lige fra hudpleje og antiinflammatorisk kost til kvantemekanik og rockmusik. Det er også blandt andet til arrangementerne, at man kan være så heldig at møde nogen, der deler éns interesse.

Fælles fodslag

Én ting er nemlig at dyrke nørderiet alene, noget andet er at finde nogen, som man kan dele sin interesse med. Det hjælper vi også meget gerne med på biblioteket. Et af mine yndlingseksempler er vores åbne bogcaféer for unge, hvor vi mødes og snakker om de bøger, film og tv-serier, som vi elsker lige for tiden. Litteraturen kan altså bare et eller andet, når det handler om at bringe folk sammen. Og det er skønt at se, at dem, der dukkede op alene, også hurtigt falder ind i snakken. Måske troede de, at de ikke kendte nogen af de andre, men det viser sig altid, at det gør de jo alligevel, nemlig karaktererne i bøgerne. Så er det lidt som at opdage, at man har en fælles veninde, hvad end hun hedder Katniss Everdeen, Elizabeth Bennet, Hermione Granger eller Bridget Jones, og pludselig er der rigtig meget at snakke om. Vores næste bogcafé er onsdag den 23. november, og jeg håber at se nogle af alle jer andre nørder!

- Katrine Sivesgaard

Tags