Forfald, nedrivning og bibliotekets genopstandelse

26.02.19
B-sidens klumme, februar 2019

Forfaldsromaner

Til arrangementet Årets Bøger tilbage i 2017 fortalte jeg om en lille håndfuld fremragende bøger, som jeg kunne passe ind i den til lejligheden opfundne subgenre kaldet Forfaldsromaner. Blandt dem var Rust (2017) af den amerikanske forfatter Philipp Meyer, der skildrede udfordringerne for et par unge mænd i en dal domineret af stålindustrien efter at stålværkerne er lukkede. Arbejdsløsheden er tårn høj og stålværkerne ligger tyste og ruster, hvilket spejler de små samfunds erosion. Et andet eksempel på en Forfaldsroman er tyske Karen Duves Regnroman (2000), hvor den silende regn støt bortskyller hovedpersonernes drømme om det forenede Tysklands uanede muligheder, så alt ender i smattede mosehuller og ødelagt mærketøj.
 

Pågående nedrivning

Der ligger i begge tilfælde nogle fortvivlede menneskeskæbner bag disse litterære perler, som stadig på det varmeste kan anbefales, og det giver en smule håb til fremtiden, når man sidder her på Gjern bibliotek midt i en større nedrivning. Et velvoksent murersjak tonser rundt med trillebøre fyldt med sten fra hullerne i murene, hvor der snart skal isættes nye vinduer. Det bliver uden tvivl fantastisk godt, men man kunne godt have ønsket sig en bedre koordinering med vejrguderne i det tidsrum, hvor det er nødvendigt at fjerne tagisolering og arbejde for åbne døre. Det er dejligt med vintervejr og børnene fra skolen her ved siden af har smukke røde kinder, men i betragtning af mængden af ’grønvinter’, vi har bevidnet de sidste par årtier, så ville det have været nådigt, hvis vi kunne have skubbet snefaldet en uges tid. Ikke at vi skal beklage os – lånerne tager virakken med højt humør og synes det er frisk med helt overraskende oplevelser på biblioteket. ”Det skal nok blive godt” siger de samstemmende, og mon ikke de får ret. Det bliver ganske givet en stor succes, når ruderne ud til gangen og indtil hallen ved siden af biblioteket bliver sat i, og gør biblioteket til en endnu mere integreret del af Gjern Kultur- og Idrætscenter.
 
Momentant kan den vagthavende medarbejder dog godt drømme om, at de omgivende ødelæggelser foregik lidt mere taktfast og i temperaturer som i TV-serien ’Treme’(HBO 2010-13) – det er også en forfalds historie om tiden efter New Orleans var blevet hærget af orkanen Kathrina. En fremragende serie med fuldt tryk på egnens musik for blæsere og karneval, armod, fattigdom og overraskende succes – det gik jo hverken værre eller bedre end at byens NFL-hold New Orleans Saints vandt Super Bowl det følgende år. 
 

Tør øjnene og ret ryggen

Altså med andre ord: for tiden kan der både være en fandens larm og pissekoldt på Gjern Bibliotek, men det skal være skidt før det bliver godt. Det har været svært at skrive denne klumme iført mine Helly Hansen luffer, men lidelsernes omfang bestemmes i overraskende omfang af, hvordan vi møder dem. For naturligvis skal biblioteket være åbent og med betjening som det plejer; også i Gjern har vi verdens formodentlig bedste lånere – og når de kan tage det i stiv arm, så pokkerme om ikke vi også kan. Også giver det jo også en anledning til at svælge i armod og ødelæggelser og de fantastiske fortællinger, det også har ført til.
Tags