Bibliotekets julegaveservice

Jeg er bange for at blive jagtet af onde juleånder eller få et grantræ i hovedet, men jeg vil indrømme, at jeg faktisk ikke er så meget for de der julegaver. Måske skyldes det bare, at jeg stadig har lidt en dårlig smag i munden over Black Friday? Måske det bare skyldes, at jeg er ved at blive en kende frelst? Det sidste mener min familie i hvert fald. Måske fordi jeg også er begyndt at snakke om flere kødfrie dage…

Men har du det ligesom mig, så kig med her i Bibliotekets julegaveservice, hvor vi anbefaler gaver, man kan give med god samvittighed – nemlig bøger! Bøger giver ro og nærvær i en travl hverdag, og de gør dig klogere på dig selv og verden omkring dig. Og så er de ”økologiske” og ressourcebesparende i den forstand, at de kan deles og bruges igen og igen.

Her har jeg valgt de oplagte kandidater til en boggave ud – det vil sige de kendte figurer fra det pukkelryggede galleri og dem som ellers var i overhængende fare for at modtage en anonym gaveæske.

Gaven til svigerfar: Har du en svigerfar, som ikke helt af sig selv åbner en bog og måske senest læste en bog forrige sommerferie, så kig med her. ”Bedraget – sagen om Nordisk Fjer” går bag om en af Danmarkshistoriens største erhvervsskandaler og beskriver intenst og medrivende magtmennesker, løgne og manipulationer så fantastiske, at ingen kunne gennemskue dem. Det er en ordentlig moppedreng på cirka 700 sider, men lur mig om den ikke er slugt, inden juledagene er ovre.

Gaven til svigermor: Læsehest eller ej, så er den nye bog af den tidligere sprogofficer Anne-Cathrine Riebnitzky en oplagt kandidat. ”Smaragdsliberen” er en gribende bog om venskab, tro og familie midt i en verden præget af krig og terror. Og som med de bedste af bøgerne, kan bogen deles og sagtens placeres på mandens natbord bagefter.

Gaven til nevøen: Findes der et langt hyl af en tvær teenager i familien, som helst kun læser på sin mobil og kun rejser sig fra stolen for at spille fodbold? Så er biografien ”Jeg er fodbold” om verdensstjernen Zlatan Ibrahimovic måske noget. Det er en bog til alle dem, der holder af historier om charmerende røvhuller, der siger skråt op til janteloven og stadig ender på toppen.

Gaven til niecen: Til den ældre pige i familien, som alligevel kun ønsker sig makeup-produkter, du aldrig har hørt om før, vil jeg anbefale ”Jenteloven” af Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch (kendt fra TV-serien SKAM). Det er en sjov men alligevel rørende overlevelsesguide til piger. Og hvis ”Kvinde kend din krop” og feminisme kan pakkes sammen i en lækker ’coffee table book’, så er det gjort her.

Gaven til familien: Jo, du læste rigtigt. Gaven til stuens bogreol kan være en fælles højtlæsningsbog som eksempelvis den nye ”Sigurd fortæller H. C. Andersen”. Sigurd Barrett har snart været hele kulturhistorien rundt, men bøgerne er fantastiske, og han gør det svære lettilgængeligt og sjovt uden at lefle for børnene.

Mangler du stadig gaveideer af den firkantede slags? Så kom da ind og spørg eller se vores hjemmeside, hvor vi gennem hele december kommer med anbefalinger. God jul!

Billedet er fra bibliotekets juleudstilling, hvor lånerne kan skrive, hvad der er vigtigst for dem i julen. Her er skribentens fromme ønske. Udover fred på jord og alt det der.

Materialer