EN masse gamle og ødelagte fjernsyn

Biblioteket bag skærmen

07.04.21
Skærm, skærm og atter skærm. Det seneste år har budt på rigtigt meget skærm for os alle.

Vi er ved at være firkantede i hovederne og pausefiskene svømmer lystigt rundt i linsevandet, mens stillbilledet bliver mere og mere forvrænget i takt med antallet af virtuelle møder over Teams og Zoom.

Personligt er jeg ved at have fået nok…

Under de virtuelle møder tager jeg mig selv i at kigge på fugle i haven, eller at følge minutiøst med i, om skraldemanden nu også stiller affaldscontaineren korrekt tilbage i skraldeskuret, alt imens stemmerne fra computeren langsomt fader ud…

”Anders, Anders – er du der?!”

Hevet tilbage til virkeligheden og mødet. Jeg nikker lystigt ind i webkameraet for at vise, jeg er på, jeg er der, og jeg har styr på det…

Nææh hov – var det en sjagger…

Biblioteket i skarp skærmtræning

Nød lærer nøgen kvinde at spinde som en mis, siger man, og hvis den mis ellers vil skræmme livet af sjaggeren fra haven, kan jeg nu rette skærmbrillen mod de positive ting vores skærmtræning har medført på Silkeborg Bibliotekerne.

I slutningen af det år, vi ikke nævner (host… 2020) – indgik Silkeborg Bibliotekerne en aftale med skærmkonsulenten Sisse Karlsson, der skulle lave et fælles kompetenceløft af alle medarbejdere.

Vi skulle blive bedre til at være på skærmen, indtage det online rum – både overfor kollegerne og ud til jer borgere, der er modtagere af bibliotekernes kommunikation.

Det har været en sjov og lærerig proces. Sjov fordi kollegaer har kastet sig modigt ud i mangt en træningsvideo, og lærerig fordi vi med hjælp fra Sisse Karlsson har fået fokus på mulighederne i det online rum – og en bevidsthed om, at når man vælger at gå online på en skærm, så skal man altså have tænkt over sit indhold, sin målgruppe, og hvordan man får leveret budskaberne i øjenhøjde og med appel, så det skinner igennem, at vi på Silkeborg Bibliotekerne har noget på hjerte.

Mere end bare træning

Flere har måske allerede høstet lidt af skærmfrugterne, som er faldet ned i deres digitale turban. Vi har nemlig ikke helt holdt os på træningsbanen. Flere online-pionerer har kastet sig ud i at tilbyde biblioteket online i perioden med lukkede biblioteker.

Udover muligheden for at nyde hele det digitale bibliotek, har vi fx også tilbudt: DR romanklub online, online læsekredse, online forfatterbesøg på en skole, online forfatterinterviews og book en bibliotekar vejledninger via skærm. Mange af vores medarbejdere har også lavet videoer med inspiration og kulturelle indspark til bibliotekets Facebookside.

Hvilken kanal sender vi mon på fremadrettet?

Men hvad sker der så, når vi igen må føre et normalt kulturelt liv med åbne biblioteker? Hopper vi så helt væk fra skærmen?

Jeg tror det ikke. Jeg tror, at vi som bibliotek har fået en ekstra dimension. Vi har fået stresstestet både vores egne kompetencer og de muligheder onlinerummet giver os, og det skal vi udnytte fremadrettet til glæde for os selv og alle biblioteksbrugere i kommunen.

Jeg foreslår nu alligevel, at vi skærer lidt ned for skærmen sommeren over og ser lidt mere til hinanden ”in real life”. Det trænger vi til.   

Tags