Frederik Schøler
Frederik Schøler

B-siden: Manden

11.01.18
Manden på B-siden, ja det er jo så mig. Frederik Schøler, landet på Silkeborg Bibliotekerne som Kulturformidler pr. august 2017 med 8 års udskejelser på Favrskov Bibliotekerne og en cand.litt.snob titel fra Aarhus Universitet i bagagen...

”Cand.litt.snob???” spørger I, ”Det er der, da ikke noget der hedder!”
Og det kan da godt være, I har ret. Det er også mere et udtryk for, at jeg har papir på, at jeg ved noget om litteratur, hvilket jeg gerne ytrer mig om, men at I jo da ikke skal tage det mere alvorligt end som så.
Jeg synes, det er en rigtig god ide, at man læser, og jeg synes ideen bliver bedre og bedre, des bedre litteratur, man kaster sig over.  Hvad det så er for noget, det kan I få noget mere eller mindre troværdigt at vide om, ved at følge med her på B-siden.

”Jamen, du må da komme med et eksempel,” siger I, ”Hvad er det, der er godt ved et stykke med litteratur?” Det kan man jo ikke lige sige, for det kan jo være mange ting; men siden I så uforsigtigt spørger, så kan det være noget med sprogligt overskud. Sådan nogle tekster, der spiller lidt på noget, vi har en fornemmelse af og kniber lidt ud mellem sidebenene. Noget, der bryder med vores forventninger og sender vores læseoplevelse i en retning, vi slet ikke havde forudset. ”Det kan du ikke bare sige, det giver jo ingen mening! Var det ikke meningen, at du skulle formidle?!” Jo, jo, men tag nu fx en sætning som: ”Bag denne havelåge boede …” Se, så er forfatteren Jens Blendstrup jo allerede godt i gang med at fortælle en historie om damen i det gamle hus, som ungerne på vejen er bange for - eller måske er det indledningen til en børnebog i stil med Astrid Lindgren eller Lille Virgil? – det kunne man jo sagtens forestille sig.
”Joh, det kunne man måske godt…” Men hvad sker der så, når vi opdager, at sætningen i sin helhed er ”Bag denne havelåge boede en mand, der hed Klunke”? Så går alle vores forestillinger om den havelåge og manden i ganske andre retninger. ”Argh men, er det ikke lidt plat?!” Det er det, og Blendstrup har kun ganske få linjer til at overbevise os om, at det ikke er alt for galt. Når han så alligevel lykkes med det, og det ikke bliver plat, men ligefrem morsomt, se så er det fordi der er et sprogligt overskud, det er værd at beskæftige sig med.

”Men, men skal det så være kvalitet?” Det er op til både jer - og mig, der har forstand på den slags og uddannet cand.litt.snob. Men hvis der er mere ballade med jer, kan I bare komme til Kjellerup den 25. januar og vurdere selv. Der kommer Jens Blendstrup sammen med Lars Gundersen og fortæller om deres makkerskab og det pragtfulde værk: Havelågebogen. ”Var det ikke den, du læste op af til Årets bøger?” Jo, jo – og det var jer, der grinede. Og det var også inspireret af lågebogen, at 4. årgang fra Trekløverskolen skrev Havelåge-julekalender til bibliotekets Facebook og hjemmeside. ”Den får ikke for lidt, hva’?” Nej, det gør den ikke – det er jo Kulturformidling!

”Du er forhåbentlig ikke den eneste Kulturformidler på biblioteket?” Nej, nej – der er andre, der har gang i alt muligt forstandigt. De har fx skabt et arrangementsprogram her i foråret med alt fra Alzheimers til alkoholisme, 10 musikalske bud og anekdoter fra Badehotellet samt parforholdets genvordigheder og fortællinger fra en karriere som chef for Hærens Kampskole og Forsvarskommandoen. Det bliver mægtigt. Tjek selv programmet på silkeborgbib.dk - det sker alt sammen på et bibliotek i nærheden af dig.

Bragt i Midtjyllands Avis 11.01.2018

Tags