B-siden: Litteraturens rejseguide

22.04.19
Jeg har muligvis brugt spalteplads på følgende tidligere, men det kan sagtens tåle at blive nævnt igen: En af de absolut største fordele ved at arbejde på Silkeborg Bibliotekerne er de gode kolleger og – ikke mindst! – de gode kollegers gode anbefalinger. Uanset emne, ønske eller udfordring er der stort set altid én af dem, der har læst en bog, set en film eller er faldet over en artikel, der kan bruges.

Derfor skulle det heller ikke nævnes særlig højt, at jeg rejser til England henover sommeren, før der begyndte at blive placeret relevant læsestof på mit skrivebord: Vores engelske hus af Mia Folkmann, om et dansk ægtepar der køber et smukt gammelt hus på en bakketop i Midtengland, De gyldne riger – En lystvandring gennem den engelske litteratur af Viggo Hjørnager Pedersen, som tager læseren med fra Beowulf-kvadet til nutiden, og selvfølgelig en god stak af magasinet Britain, som kan give enhver anglofil regulært mundvand. Derudover kommer de mundtlige anbefalinger; har jeg set dét og dét haveprogram med Monty Don? Har jeg opdaget dén og dén flot illustrerede bog om Virginia Woolfs have? Har jeg læst dén og dén krimi af Agatha Christie?

Litterære landemærker

Og de kender mig jo tydeligvis, kollegerne. De ved godt, at en rejse til England for mig bliver en rejse til litteratur-land. Det er stort set umuligt at bevæge sig rundt i England uden at støde ind i et litterært landemærke, og alle mine tidligere besøg har da også altid mere eller mindre bevidst udviklet sig til en litteraturrejse. Jeg har besøgt farmen i the Lake District hvor Beatrix Potter, skaberen af Peter Kanin, slog sig ned, været forbi pubben The Eagle and Child i Oxford, hvor Tolkien og C.S. Lewis drak deres øl og diskuterede deres historier, og gået i haven ved Chatsworth House, som i min bevidsthed aldrig har heddet andet end Pemberley, fordi stedet angiveligt skulle have inspireret Jane Austen, og desuden lægger mursten til Mr. Darcys familiegods i Joe Wrights filmatisering fra 2005, som jeg, bortset fra Keira Knightleys trutmund, foretrækker frem for BBC’s miniserie fra 1995. Det nærmer sig helligbrøde – jeg ved det! Vær søde ikke at skælde mig alt for meget ud næste gang I ser mig.

Bibliotekets rejseguider

Fakta og fiktion blander sig – Både i kollegernes anbefalinger og ude i verden. Man opsøger de steder, hvor yndlingsforfatterne holdt til, de virkelige lokaliteter, hvor fiktive begivenheder udspiller sig og faktisk også steder, som aldrig har eksisteret - Bakerstreet nummer 221B og Platform 9¾ på King’s Cross for eksempel. Steder, som er flyttet fra fantasien og ud i virkeligheden, takket være de litterære turisters interesse. Fakta, fiktion og din egen fantasi lægger sig i lag ovenpå hinanden og fortætter oplevelsen. Når litteraturen er med, kan man rejse ind i flere verdener på én gang.

   Planlægger du også din næste rejse? Så kom endelig forbi biblioteket! Mine kolleger kan nemlig slet ikke nøjes med at dele deres gode anbefalinger med mig - De har helt sikkert også en anbefaling til dig, uanset om du planlægger en rejse til England, New Zealand eller Mols Bjerge. God tur!

Tags
Materialer