B-siden: #Læselyst

19.11.19
Egentlig er den en af vores kerneydelser, en helt central nerve i bibliotekets væsen, og når jeg om lidt fortæller, at vi vil fokusere på den, så tænker du forhåbentlig: ”Gør I ikke det allerede?” Det handler om læselyst, og jo, den knokler vi for på biblioteket hver eneste dag.

Det nye er, at læselyst nu også er blevet noget der tales om i de luftlag, hvor der træffes politiske beslutninger. Noget der kan komme i høring på Christiansborg, og som Børne- og Undervisningsministeriet afsætter 9,5 millioner til. Er du folkeskolelærer, så skynd dig ind på uvm.dk og tjek det ud – deadline for ansøgning om midler er 3. december. For det er jo der, de politiske beslutninger, puljemidler og gode intentioner skal leve, for at de kan ændre noget: Ude i skoleklasserne, i familierne og på det lokale bibliotek. På Silkeborg Bibliotekerne siger vi ja tak til den politiske bevågenhed og sætter i hele 2020 ekstra fokus på læselyst.

Mere af det gode

For et par uger siden fik jeg en mail fra en dansklærer og læsevejleder, der gerne ville invitere mig ud til en snak om læselyst. Hun fortalte, at de arbejdede godt og intensivt med afkodning, læse- og litteraturforståelse, læsestrategier og teksttyper, men at hun også fandt, at læselysten i den sammenhæng havde det med at blive lidt klemt. Kunne jeg komme ud og fortælle lidt om, hvad biblioteket tilbyder, og hvordan vi kan være med til at motivere til læselyst? Absolut! Og der bliver nok at fortælle om, for i hele 2020 vil vi nemlig gerne gøre endnu mere af alt det, vi allerede gør for læselysten – Flere læselystforløb med skolerne, flere litteraturarrangementer og forfatterbesøg. Læseinspiration til endnu flere end de 1.952 elever vi havde besøg af til booktalks i sidste skoleår. Men også nye tiltag og eksperimenter – Pop-ups ude i byen, læselystambassadører og læsefamilier.

   Det er skønt at blive inviteret til samarbejde med skolerne, for de læseglade lærere er nogle af vores absolut vigtigste samarbejdspartnere, men der er rigtig mange andre, vi også gerne vil have med – Forældre, foreninger, fritidsordninger og frivillige. Vil du også være med? Så tøv ikke!

Kom til læselystfestival

Kun 20 procent af de danske børn i 4. klasse kan ”rigtig godt lide” at læse, mod 43 procent internationalt. Den statistisk vil vi gerne være med til at rykke ved, og gøre noget ved læseglæden. Vores mål er, at lystlæsning bliver en endnu større del af hverdagen for kommunens børn, unge og deres familier, og at de får endnu flere af de fantastiske oplevelser, som litteraturen giver. Læselystkampagnen løber over hele det kommende år med en række peak-perioder, øget fokus og dedikerede events. Indsatsen kulminerer med en læselystfestival fredag den 6. og lørdag den 7. november 2020, hvor vi inviterer skoler, børnefamilier og alle andre interesserede indenfor til to dage med workshops, forfatterbesøg, litteratur, lystlæsning og inspiration. Du er hermed officielt inviteret!

   Har du brug for inspiration og et boost til læselysten allerede nu? Så kom til vores næste læselystarrangement – Årets Børnebøger – lørdag den 30. november, hvor vi præsenterer alle de bedste, sjoveste og mest spændende børnebøger, der er udkommet i 2019.

Bragt i Midtjyllands Avis 14.11.2019