B-siden: Kreativ eller kedelig?

”Kloge mennesker keder sig aldrig” eller ”kedsomhed er sundt, så finder du på noget nyt” det var sådan cirka standardsvarene, når jeg som barn ytrede et stort og sukkende ”jeg keeeeder mig”. Ligegyldigt hvor irriteret jeg blev over de svar, så gav de mig også endnu mere lyst til at kæmpe mig ud af kedsomheden.Og hvordan gør man så det?

I dag griber man måske efter sin smartphone. Jeg gør det i hvert fald alt for ofte selv. Den der meningsløse rundgang mellem forskellige apps, og så ender man lige præcis dér hvor man begyndte. I sofaen, en time senere. Og hvad har man egentlig oplevet, hvad har man egentlig lært? Tja, man har i det mindste ikke kedet sig. Den lille skærm med det uendelige internet bag sig gør det af og til svært at skabe rum til at få idéer og være kreativ, men den kan også tænde lyset for en ny idé. Ligegyldigt hvad, så er det måske blevet sværere at give hjernen plads til at strække sig og lære sig selv at komme styrket ud af kedsomheden. Måske handler det nu mere end nogensinde før om at skabe rum for og plads til kreativitet og nytænkning? 

Skab dig ud af kedsomheden
Sådan et rum kan findes på biblioteket. Her kan du slå sig ned i en sofa, du kan låne bøger, film, spil, musik og komme til en masse events for både store og små. Og lige om lidt, kan du også udfolde sin kreativitet – både den digitale og den analoge – på nye måder i vores makerspace, der rummer alt fra VR-udstyr og 3D-printer over vinylskærer til varmepresse, kamera, greenscreen, lydoptageudstyr mv. Her skaber vi et rum, hvor kreativitet, samskabelse, problemløsning, teknikforståelse, kommunikation og selvudvikling er i højsædet. På den måde rammer det lige ned i solar plexus af bibliotekernes formål om at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet, også i det 21. århundrede.

Kedsomhedens plumrede vand
Lad os nu lige dyppe tæerne i kedsommelighedens vand en sidste gang i denne klumme. For mig føles kedsomhed nemlig som at svømme i en stor sø, hvor jeg skal tage uendeligt mange udmattende svømmetag, før jeg igen er inde ved alle idéerne, der ligger på bredden og glimter som sten i solen. Egentlig vil jeg nogle gange allerhelst, at der kommer nogen forbi i en motorbåd, samler mig op og sørger for, at jeg ikke skal plaske rundt i det plumrede vand længere tid end højst nødvendigt. Ligegyldigt hvordan man kommer ind på land, bør man huske på, at ikke alt der glimter, er guld. Kedsomhed kan fx få det til at virke som verdens bedste idé at kravle op i toppen af havens allerhøjeste lærketræ, at bygge skaterramper af mursten og spånplader eller at bytte fyrværkeri med nabodrengen på børneværelsets nylongulvtæppe. For slet ikke at nævne hvilke idéer kedsomhed kan give frygtløse teenagere. Men når det alligevel ikke ender i den totale katastrofe, har man i det mindste lært noget nyt – og det har sikkert ikke været kedeligt.

Biblioteket som redningskrans
Hvis man har opfindsomme børn eller unge derhjemme, som hader at kede sig, kan det nok alligevel være en god idé at kaste en redningskrans ud til dem af og til. Den kunne fx være at invitere dem med en tur på biblioteket, særligt lørdag d. 3. februar kl. 10-14, når Silkeborg Bibliotek åbner det nye makerspace. Vi garanterer jer, det bliver ikke kedeligt! 

Bragt i Midtjyllands Avis 25.01.2018

Tags