B-siden - avislæsning

B-siden: Kast dig ud i kunsten!

I en tid med klimaforandringer, realityprogrammer og dating-apps, hvad skal vi så egentlig med Kunsten med stort K? Er den kanoniserede kulturarv fra Shakespeare over Mozart til Johannes V. Jensen overhovedet relevant her i det 21. århundrede? Hvad kan vi bruge kunst og kultur til?

Engang var det fint at komme fra et hjem med klaver, mens det i dag nok mere handler om at komme fra et hjem med trampolin. Omskrivningen er dels udtryk for en genial markedsføringsstrategi fra trampolinproducenternes side, dels udtryk for, at der i dag er et stort fokus på fysisk aktivitet og sundhed i det gode liv. Måske derfor er ungernes fodboldkampe mv. hver weekend årsag til afbud til mange familiefester landet over. Og det skal der være plads til! Men hvordan ville familien mon reagere, hvis du sagde, at I ikke kunne komme, fordi dit barn skulle øve sig på klaver, fordi I skulle læse bøger sammen hele dagen eller til en koncert? De ville nok synes det var lidt sært, ikke? Men hvorfor? Er det legitimt, ja, ligefrem sejt at lære sit barn at gå op i sundhed og holdsport, mens det bliver opfattet som lidt kikset at gå op i, om barnet har en veltrænet hjerne? Er der i virkeligheden en tendens til, at amatørsport anses som vigtigt, mens amatørkultur bliver betragtet som kikset dilettanteri?   

Kultur og uddannelse
I mine øjne går kunst, kultur og uddannelse hånd i hånd. Hvis vi gerne vil have, at vores børn har et vist bundniveau, når vi taler almen dannelse, så fordrer det, at vi selv går forrest. At vi ikke kun tænker på oprydningen og det knap så instagramvenlige hjem, når vi finder tuscher og farveblyanter frem, at vi gider læse højt for dem fra de er helt små og at vi lader dem øve sig på violin – også selvom det i begyndelsen mest af alt lyder som om de trækker en kat i halen.
Hvorfor?
Fordi kunsten danner os som mennesker, hjælper os til at tænke selvstændigt, vækker vores kreativitet og kritiske sans; får os til at sætte spørgsmålstegn ved samfundets indretning. I kunsten kan vi undslippe os selv og finde ud igen på den anden side klogere på os selv – og i sidste ende på verden. Kunst redder godt nok ikke liv, men det burde være alment kendt, at kunsten gør livet værd at leve. 

Klassiker-Bingo
Uanset om det er år og dag siden, du har læst en bog, eller du er typen, der kender Gyldendals Røde Traneserie ud og ind, så kan du blive inspireret til at få kultur og kunst ind i dit hverdagsliv ved at komme på biblioteket. Lørdag d. 30. marts kan du stifte bekendtskab med Kongens Fald til Klassiker-Bingo, hvor jeg fortæller lidt om, hvad en klassiker er, læser op af romanen. Her har du, blot ved at lytte til oplæsningen, mulighed for at få bingo og vinde gode præmier. Jeg glæder mig til tirsdag d. 26. marts kl. 19, hvor jeg interviewer kulturdebattør Katherine Diez, der er anmelder på Berlingske. Katherine Diez kan dog bestemt ikke kaldes tantet, når det kommer til at bruge sig selv i formidlingen af kunsten. På Instagram serverer hun selfies fra sengen med masser af nøgen hud flankeret af en omfattende viden om litteratur, klassisk musik og teater. Jeg glæder mig til at høre hende fortælle mere om, hvorfor hun kastede sig ud i kunsten og hvor jeg kan begynde, hvis jeg vil høre en opera.

Tags
Materialer