B-siden: Kapital og køleskabslåger

For nogle år siden udkom bogen ”Kapitalen i det 21. århundrede” af Thomas Piketty. Den stiller spørgsmålstegn ved, om ulighed er en trussel mod stabilitet i vores moderne samfund. Den er blevet kaldt årtiets vigtigste og mest omtalte bog om økonomi. Og nej, der kommer ikke en anmeldelse af den her, for jeg har ikke læst den. Men jeg arbejder på biblioteket og interesserer mig for spændende udgivelser, så derfor kender jeg den, og jeg har lige lånt den ud i dag. Titlen fik mig til at tænke på, at det dér med kapital jo er meget andet end økonomi. Jeg interesserer mig personligt mest for den videnskapital vi hver især har, på baggrund af vores interesser. Det kan være ganske berigende, at høre nogen fortælle begejstret om noget de virkelig ved noget om. Især hvis de også kan finde ud af at stoppe igen.

Forøg din kapital
På biblioteket er der meget kulturel kapital at komme efter. Det er ikke sociologen Bourdieus begrebsdefinition af ”kulturel kapital” jeg henviser til, men mere min egen hjemmestrikkede: at der er megen interesse for, og viden om kultur, både hos personalet og blandt vores brugere. 
Luften er tyk af anbefalinger (og det modsatte) af bøger, forfattere, instruktører, musik, film, serier, podcasts, koncerter, teaterforestillinger, foredrag, dokumentarer. Interesse avler interesse, så videbegæret har gunstige vilkår. 
Jeg vil f.eks. også gerne lære noget af mine kolleger som ved en masse om den nye teknologi i det nye Makerspace/Mediebox på Silkeborg Bibliotek. Så er der mine kolleger, der underviser 1800 elever årligt i informationssøgning og i at være kildekritiske, hvilket er en virkelig vigtig opgave. Det kunne jeg også godt bruge et brush-up på. ”Jamen så læs Lea Korsgaards pamflet om fake news!”. ”Okay, fedt!” og endnu en bog havner i min stak med alt det andet interessante. Ak ja, alt det man ved, at man ikke ved, jo mere man ved. 
Det er et stimulerende miljø at arbejde i og vi trækker, så at sige, vejret sammen med kulturen.

Sæsonens høst
Tre oscarnominerede biograffilm, musikquiz, liveinterview med Steffen Brandt, liveinterview med forfatteren Jesper Wung-sung, koncertforedrag med Østerdal/Witter om ”De tid Bud”, koncerter med henholdsvis Jonah Blacksmith, Bisse, Hush og C.V. Jørgensen, fem romaner (hvor "Cyril Averys hjerte" i øvrigt varmt kan anbefales), og så er der alt mit øvrige indtag af musik, podcasts, serier og dokumentarer oveni. Det har været min personlige dosis kulturvitaminer dette "forår", hvor Kong Vinter tilsyneladende nægter at abdicere. Fire af arrangementerne har været bibliotekets egne, og jeg anbefaler at holde øje med "Det sker" på bibliotekets hjemmeside, hvor der findes en samlet oversigt over vores arrangementer.

Køleskabslågen
At være rig på givende relationer og oplevelser er det der for alvor betyder noget. I hvert fald for mig. De fleste der rammes af modgang ved, at det er i den, vores erkendelser står klarest. Så jeg søger de oplevelser jeg synes lyder fede og overskuelige at deltage i, og køber billetter med det samme. Betal, print og op på køleskabslågen. Jeg køber jo samtidigt retten til at gå og glæde mig. Køleskabslågen må aldrig være tom, for der skal være oplevelser at se frem til, og helst så live som muligt.

Bragt i Midtjyllands Avis 22.03.2018

Tags