B-siden: Jeg holder af hverdagen

26.08.19
” – Mest af alt holder jeg af hverdagen”, skrev Onkel Danny tilbage i 1993, og selvom vi ikke længere er så mange der afstemmer checkhæftet som Turèll gjorde det i sit berømte digt, så er mange af de andre hverdagssysler han beskriver ganske genkendelige.

Indkøbslisten, børnehaven, bussen og barbermaskinen. Og selvom man ikke skal gå de store i bedene, så vil jeg nu alligevel mene, at der er noget Dan Turèll har glemt i sin beskrivelse af hverdagen – Nemlig biblioteket. Mere end biografen, museet, legelandet og teateret hører biblioteket hverdagen til. Måske fordi det er gratis, måske fordi det er nemt, måske fordi du selv kan bestemme om du vil være der i fem minutter eller fem timer, men forhåbentlig fordi det giver din hverdag noget. Fokus, fordybelse, ny viden, nye mennesker eller måske en overraskelse. På biblioteket er kulturen hverdag – Den er rugbrødet i madpakken og ikke flødeskummet til festen. Sådan er det også for mig, og kulturen er med til at give mig glæde ved hverdagen.

Tid til kultur

Hvis jeg skal holde af hverdagen, så må jeg flytte nogle af de ting, som man måske normalt forsøder ferien og weekenden med, over på en helt almindelig onsdag. Læse i min bog med smartphonen slukket, lytte til musik uden at ordne vasketøj imens eller gå til et foredrag selvom jeg skal tidligt op i morgen. Hverdagene er alt andet lige dem vi har flest af, og hvis vi ikke holder af dem, kan det være svært at holde af livet. Når jeg holder fri, er noget af det jeg sætter mest pris på fordybelsen, nærværet og det langsomme tempo, men også muligheden for at opleve noget helt nyt. Derfor kan jeg også nogle gange næsten ærgre mig over, at biblioteket er min arbejdsplads og derfor aldrig helt kan blive det afslappede åndehul, som det forhåbentlig er for dig. Hvis ikke jeg forbandt det med et lille drys af deadline, møder og klaprende tastaturer, så ville biblioteket være første stop, når min hverdag skulle have et boost.

Efteråret på biblioteket

”Fint nok med fester! Al plads for euforien! Lad de tusinde perler boble!” skriver Turèll, men efterfølgende lægger han sig til rette i hverdagens seng. Der er en opvask der skal klares, børn der skal hentes, indkøbsposer der skal slæbes – Måske en bog der skal afleveres på biblioteket? Det vælger jeg at tro. Hverdagen vender tilbage. Sommerferien er forbi, kalenderen siger august, og foran os ligger efteråret, sprødt og orangerødt, og lige til at tage fat på. En hel masse hverdage der skal fyldes med familie, venner, arbejde, kultur og nye oplevelser.

   Onsdag den 14. august offentliggjorde vi bibliotekets efterårsprogram med omkring 150 aktiviteter og arrangementer. Det er mere end et arrangement om dagen fra nu og til jul! Altså skulle der være nok at fylde hverdagen ud med, hvad end du er til litteratur, klimadebat, morgensang eller børneteater. Vi får blandt andre besøg af forfatter Morten Pape, sangerinde Annisette, havbiolog Julie Larsen og børneforestillingen med den fantastiske titel ”Tak for halshugningen”. Vi kommer sikkert på mere, så husk at hold øje. Du finder det hele på www.silkeborgbib.dk/detsker