Foldere om teaterforestillinger

B-siden: Ind i teatermørket

21.11.22
Jeg er så heldig, at jeg på bare én uge denne september havde to vidt forskellige teateroplevelser. Erasmus Montanus i Christian Lollikes prisvindende opsætning på Aarhus Teater sammen med alle de studerende og pensionisterne, og så Randers Teaters turnéforestilling De Usynlige i salen i vores eget medborgerhus sammen med en hel masse skoleelever.

Forestillingen sammen med eleverne er et af de absolut største goder ved at være børnebibliotekar, og at jeg stadig render til Aarhus Teaters forestillinger 4-5 gange om året skyldes især den geniale kampagne de satte i søen under min studietid, hvor man som studerende kunne komme i teateret for kun 50 kr. pr. forestilling. ’Billigere end biffen,’ lød sloganet, og det eksisterer vist stadig. Den flotte rabat er selvfølgelig fortid for mit vedkommende, men Aarhus Teater lykkedes med det, der nok var intentionen: At skabe en teatergænger.

Dansk teater i 300 år
Denne september måned kan dansk teater fejre deres 300 år på de skrå brædder. Det startede en eftermiddag i september 1722 i Lille Grønnegade i København, hvor der for første gang nogensinde blev spillet offentligt, professionelt teater – På dansk! Jubilæet bliver fejret over hele landet, og selvfølgelig også på Danmarks Radio, hvor du måske er stødt på dokumentarserien Teaterblod, hvor man både kan høre om Doktor Dantes eksperimenterende teaterkoncert og Cirkusrevyens politiske satire, og således få en fornemmelse for spændvidden i dansk teater.
   Teateret er både Ghita Nørby og Søren Sætter-Lassen der træder op på gamle scene på Det Kongelige Teater, og de seje folk fra Randers Teater der selv pakker varevognen, kører ud i landet, slæber udstyret, sætter scenografien op, tjekker lys og lyd, og når alt er klar, tager kostumerne på og spiller teater.
   Hvis jeg skulle nævne én ting, som teaterforestillinger på tværs af tid, sted og genre efter min mening trods alt har til fælles, så er det øjeblikket. Du kan ikke klippe, tage det om, pause eller spole tilbage. Det er der nu, og når det er overstået, så er det borte. Og den flygtighed er på en eller anden måde med til at gøre oplevelsen endnu mere intens og skaber et nærvær, som er noget helt særligt.

Giv en teateroplevelse
Dette efterår bliver der rig mulighed for at tage ungerne med ind i teatermørket, når biblioteket inviterer indenfor til en bred palet af børneteater. Marianne Iben Hansens finurlige rim om Palle P og perlen er blevet til en sjov og tankevækkende forestilling om drømme og frygten for at miste. Palle drømmer om at eje noget smukt og vidunderligt, og da han finder en stor og glitrende perle, er hans lykke gjort. Men så falder mørket på, og bekymringerne melder sig – For hvad nu, hvis nogen vil stjæle hans perle? 
   Du kan også opleve den musikalske komedie Frejas flammer eller tage din morfar med ind til den varme og livskloge forestilling morfar, MORFAR, morfar. Vi runder sæsonen af med årets juleforestilling Lommeevangeliet, som er juleteater helt uden nisser. Til gengæld er der rim, humor, alvor, en pige, en storm og en juleaften for længe siden.

Klummen blev bragt i Midtjyllands Avis lørdag d. 1. oktober