B-siden: Det samme og noget helt andet

Højland Litteraturfestival løber af stablen på lørdag d. 19. juni, og jeg glæder mig helt ind i knoglerne. Efter mere end et år i den pandemiske virkelighed, lugter denne gamle cirkushest savsmuld og trænger i den grad til en vaskeægte festival.

Klummens titel kunne meget vel være overskriften på mit forgangne barselsår, hvor den lille familie er blevet udvidet fra 3 til 4.

Med lidt hurtig hovedregning kan læseren af denne klumme hurtigt komme frem til, at jeg har prøvet at være på barsel før. Derfor vil jeg lige melde, at barsel gennem forskellige grader af nedlukning og genåbning, med en travl, hjemmearbejdende mand midt i barselsstuen, en livlig 4-årig, som er afskåret fra legeaftaler, samt meget få andre steder at gå hen med baby, virkelig var noget helt andet, end min første barsel.

For en type som mig, der for det meste holder af at leve med 100 meter i sekundet, kan det i forvejen være en sært afkoblende oplevelse at være på barsel.

På gåture med barnevognen gennem byen har jeg denne gang følt, jeg lige så godt kunne gå tur på en mennesketom mark i Vestjylland.
Min største trøst har været

  1. mit gode helbred
  2. min lille datter, søn og mand
  3. lydbøgerne i ørene
  4. en viden om at alle andre også har været prisgivet denne særlige pandemiske tristesse. 

Festival – ja tak!

Derfor passer det mig umanerligt godt, at vi – netop som min barsel er slut – kan slå dørene op til Højland Litteraturfestival på lørdag 19/6 på Silkeborg Bibliotek. Idéen om Højland er født længe før, jeg gik på barsel. Nu tænker du måske, at det må være noget særligt kommunalt, at en festival er så længe undervejs, måske du undrer dig over, hvorfor vi ikke kysser samme dag, som vi spidser munden.

Det ville vi ønske, vi havde kunnet.

Men på grund af corona, måtte vi aflyse Højland 2020, allerede inden vi havde fortalt nogen om den. Det har, for at bruge en lidt slidt metafor, været en hård fødsel. Og derfor skal vi ikke have nogen sogne-nedlukninger i Silkeborg nu, så må I simpelthen kalde mig BOB!

Ses vi til Højland?

Uanset om du kommer fra blokken, om du hedder Tabita, om du elsker Matador og Olsen-Banden eller hellere vil læse i Myntes Dagbog, så er der mulighed for en dejlig oplevelse med nogle af tidens største forfattere på Silkeborg Bibliotek på lørdag.

Tag din veninde under armen, ha’ jeres corona-pas klar, tænk I dag skal vi ikke dø og lev livet med en skøn kulturoplevelse. Hvis det lyder lidt for vildt med sådan en festival efter et helt år uden større sammenkomster, så har vi også råd for det. Vi har nemlig valgt at live-streame alle Højlands voksenarrangementer. På den måde kan man også deltage hjemmefra – eller mens man skubber rundt med en barnevogn på Torvet, som nu mere ligner sig selv.

PS: Klummens titel er lånt fra Katrine Marie Guldagers seneste roman, som jeg skal tale med hende om kl. 11. Og du kan nå det endnu, så skynd dig at klikke ind på silkeborgbib.dk/hoejland og kom med ud i det pulserende kulturliv, hvor du kan blive både rørt og inspireret – i fællesskabet på dit bibliotek. 

Denne klumme bliver ikke bragt i Midtjyllands Avis, der i stedet bringer et interview om festivalen i fredagsavisen. 

Tags
Materialer