Udstyr
Nedenfor kan du læse lidt om maskinerne og hvad du kan bruge dem til. Første gang skal du booke introduktion til maskinerne.
3D-printere
3D-printerne er tilgængelige i hele bibliotekets åbningstid, men for at bruge dem kræves en introduktion. Du kan booke en introduktion her.
En 3D printer kan bygge modeller i forskellige materialer, men vi bruger udelukkende bioplast (PLA) som er et miljøvenligt materiale. Da en 3D printer altid bygger lodret vil den samtidigt bygge et støttegitter ("stillads") der hvor modellen har vandrette udspring. Dette støttegitter kan fjernes, når modellen er printet færdig.
Med en 3D-printer kan du gøre en digital 3D tegning til et fysisk objekt. Måske har du en ide til et produkt, som du gerne vil have lavet en prototype af, eller måske står du og mangler en reservedel, som ikke kan købes længere. På nettet findes mange figurer som er klar til print f.eks. på www.thingiverse.com, men du kan også selv tegne dit projekt f.eks. med programmet SketchUp eller den onlinebaserede software Tinkercad og Onshape.
Vores 3D-printere er af mærket Prusa og vi bruger programmet Cura til at udskrive fra. For at sætte 3D-printeren til at printe skal man indlæse en fil på computeren i Makerspace. Filen skal have formatet OBJ eller STL. Man kan justere printets størrelse og detaljegrad og dermed hvor lang tid printet tager. En figur på 3 cm tager ca. 1 time og en figur på 15 cm tager ca. 15 timer. Meget store modeller kan typisk printes i flere dele og derefter samles.
Folieskærer
På folieskæreren kan du udskære 2D motiver på to typer folie i forskellige farver. Tekstilfolie kan efterfølgende overføres til stof ved hjælp af vores varmepresse, så på den måde får du mulighed for f.eks. at designe din egen t-shirt eller stofpose. Den anden folietype bruges til klistermærker hvis du f.eks. vil lave en wall sticker til dit hjem eller have en bagrudestreamer på din bil.
Vores maskine hedder Expert Pro og vi bruger programmet Signpal til at printe fra. Du kan bruge et eksisterende billede eller selv designe det i Signpal eller andre grafiske billedprogrammer, som f.eks. Indesign eller Inkscape, der er installeret på vores computere.
Af sikkerhedsmæssige årsager er folieskæreren er kun tilgængelig i Bibliotekets betjente åbningstid. Book en introduktion og lær maskinen at kende.
Varmepresse
Varmepressen går hånd i hånd med folieskæreren. Det er den maskine du skal bruge, hvis du vil lave tekstiltryk og have dit foliedesign overført til stof. Du skal som udgangspunkt selv medbringe t-shirts eller det stof du vil have lavet tryk på, men folien, som du skal bruge til trykket, kan du lave på folieskæreren.
Af sikkerhedsmæssige årsager er varmepressen kun tilgængelig i Bibliotekets betjente åbningstid. Book en introduktion og lær maskinen at kende.
Grafiske programmer
I Makerspace har vi også to computere med en række programmer til grafisk og kreativt arbejde. Computerne er tilgængelige i hele bibliotekets åbningstid og er forbeholdt brugere, som arbejder med et kreativt design i Makerspace eller skal redigere lyd- og video optagelser. Du kan booke hjælp til programmerne. Der er installeret følgende programmer på computerne:
Billedbehandling og 3D tegning
- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator
- Adobe Indesign
- Inkscape
- SketchUp
- Signpal
Video og billedredigering
- Adobe Premier Pro
- Lightworks
- OBS Studio
- Wevideo