Ske med kaffebønner

Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Orange Scene
Målgruppe
Voksne
Litteratur & viden

Livestreaming: Kaffe

21.03.23
Livestreaming giver dig en unik naturvidenskabelig oplevelse.

Aftenens foredragsholdere er lektor i botanik Anders Sanchez Barfod, Institut for Biologi, Aarhus Universitet, læge og lektor i diabetes og ernæring Kjeld Hermansen, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og lektor i naturressourceøkonomi Aske Skovmand Bosselmann, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet

Hør de tre forskere fortælle om kaffe. Det kommer til at handle om kaffeplantens biologi, dens dyrkning og bearbejdning til den kaffe vi drikker samt om sundhedsaspekterne ved at drikke kaffe. De fortæller også om bæredygtig kaffe, og om den betydning klimaændringerne vil få for fremtidens kaffe.

Kaffeplanten er en flerårig afgrøde med en enorm betydning globalt – både økonomisk og kulturelt. Det er kun nogle få arter af planten inden for slægten Coffea som dyrkes på tværs af troperne, men hvor kommer planterne oprindeligt fra, og under hvilke klimatiske betingelser trives de bedst? Botaniker Anders Barfod, som i mere end tre årtier har forsket i tropiske planteressourcer, vil give en bred indføring i kaffeplantens botanik – herunder de seneste årtiers udforskning af dens vilde slægtninge. Coffea-slægten illustrerer glimrende den store betydning af agrobiodiversitet for landbrugsproduktionen i en verden i stadig forandring. Du vil også høre om hvad kaffebønnen mere præcist udgør i frugten, og få en opskrift på hvordan man kommer fra den høstklare frugt på kaffebusken til den dampende kop kaffe som mange af os nyder hver dag.

Millioner af farmere i det såkaldte ’kaffebælte’ omkring Ækvator producerer nok kaffe til at vi, verden over, kan nyde over 31.000 kopper i sekundet. Det kræver et stort areal, og historisk set har kaffedyrkning ført til afskovning og tab af biodiversitet, men under visse forhold har kaffedyrkning i dag en helt anden rolle. Naturressourceøkonom Aske Skovmand Bosselmann vil fortælle om kaffens dyrkning og hvordan farmere verden over ikke bare producerer kaffebønner, men også økosystemtjenester som vi alle kan drage fordele af – bl.a. i forhold til klimaforandringer som i dag er et centralt emne inden for bæredygtig kaffe. Du får også et indblik i den nyeste forskning der skal sørge for at vi fortsat kan drikke kaffe i et forandret klima.

I foredraget sættes vores brug af kaffe også i et historisk perspektiv. Selve udviklingen i danskernes forbrugsmønster af kaffe, fra den blev introduceret i Danmark i 1665 til nu, har nemlig været meget bemærkelsesværdig. Og diabetes- og ernæringsforsker Kjeld Hermansen vil udfordre de mange påstande om hvordan kaffe påvirker kroppen. Man hører fx ofte udsagn som: ”Man skal passe på med ikke at drikke for meget kaffe”, ”Kaffe er usundt og kan fremkalde kræft og hjertekarsygdomme” og ”Kaffe kan afkorte livet”. Spørgsmålet er om dette er myter eller fakta? Kjeld Hermansen vil gennemgå hvordan kaffe påvirker dødeligheden samt de store folkesygdomme kræft, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. Og du vil få et indblik i hans forskningsgruppes arbejde med at belyse virkningsmekanismerne for kaffe på risikoen for at udvikle type 2-diabetes.


Livestreaminger i foråret 2023:
28. jan:        Hvad Grønlands indlandsis lærer os
7. marts:     Det er bare en virus
21. marts:  Kaffe
28. marts:  Stjernernes vilde liv
18. april:     Fremtidens RNA-medicin
25. april:     Myrer