Billede fra universet

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Orange Scene
Målgruppe
Voksne
Litteratur & viden

Livestreaming: Antistof og antiverden

07.11.23
Kom til livestreaming af foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet, hvor forskere formidler komplekse emner på en lettilgængelig måde, så alle kan være med.

Ved fysiker Jeffrey S. Hangst

Ordet "antistof" fremkalder ofte vilde forestillinger om fx dommedagsvåben eller energikilder til rumskibe. Men hvad er de videnskabelige facts om antistof?

I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction.

Og hvorfor er der så stor interesse for dette gådefulde antistof? Fordi universet slet ikke burde eksistere. For da universet opstod ved Big Bang, burde der være skabt lige meget stof og antistof, og de ville tilintetgøre hinanden. Men antistoffet er pist forsvundet.

Studier af antistof gemmer måske på nøglen til at forstå hvorfor fx stjerner, planeter og mennesker faktisk er til.

I foredraget vil du få en introduktion til fysikernes teori bag antistof og dernæst en dybere gennemgang af det eneste antistofatom som det er lykkedes forskerne at fremstille: antihydrogen. Antihydrogen, som også kaldes antibrint, er antistof-modstykket til det mindste atom i vores almindelige stofverden, hydrogen – hvis struktur Niels Bohr optrevlede for mere end 100 år siden.

Hvordan er antiverdenen? Har antihydrogen den samme struktur som hydrogen? Falder den opad eller nedad? Få svaret på disse spørgsmål i forelæsningen.

Kom i god tid, da foredraget starter præcis kl. 19.