Person i beskyttelsesdragt og åndedrætsværn

Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Orange Scene
Målgruppe
Voksne

Livestreaming: Det er bare en virus

07.03.23
Livestreaming giver dig en unik naturvidenskabelig oplevelse.

Aftenens foredragsholder er overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard, Statens Serum Institut.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot en livløs partikel uden eget stofskifte og evne til at formere sig alene. Det er blot en mikroskopisk ”pose” af protein indeholdende lidt genmateriale. Men så snart denne “pose” penetrerer vores celler sker der noget. Indeni i en celle kan virus nemlig overtage kontrollen og tvinge cellens maskineri til at lave tusinder af nye viruskopier.

På denne måde påvirker virus hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier. Virus er overalt. Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem bør vi kende.

Coronaepidemien gjorde os særligt opmærksomme på én virus, men vi bliver alle udsat for en palette af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, COVID-19, ebola, aids, abekopper og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens der er andre som vi efter bedste evne bør prøve at undgå.

Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan klimaforandringer, migration og globalisering fører til udbrud og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde kreativt i kampen mod dem.

Livestreaminger i foråret 2023:
28. jan:        Hvad Grønlands indlandsis lærer os
7. marts:     Det er bare en virus
21. marts:  Kaffe
28. marts:  Stjernernes vilde liv
18. april:     Fremtidens RNA-medicin
25. april:     Myrer