Foto indlandsis

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For alle
Foredrag & debat

Grønlands indlandsis

24.11.20
Direkte livestream fra Aarhus Universitet.

Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet og professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet fortælle om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever Indlandsisen, eller er den dødsdømt? 

Vi hører ofte i medierne, at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål, du får belyst under foredraget.
Du får også indsigt i, hvornår Indlandsisen blev dannet, og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang.
Forskerne har i de senere år løftet sløret for, hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nye, at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om, hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 
Hør afslutningsvis om hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på. 

Forelæsningen er på dansk, og starter præcis kl. 19.00. Vi anbefaler derfor, at du kommer i god tid.
 

COVID-19:

Silkeborg Bibliotekerne overholder de gældende retningslinjer om afstand og hygiejne.

 

Brug den opstillede håndsprit ved indgangen når du ankommer samt i en evt. pause - og husk at holde afstand.

Føler du dig det mindste sløj henstiller vi til, at du bliver hjemme.

 

Sammen passer vi på os selv og hinanden.