Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Sted
Campus torvet
Målgruppe
For voksne
Demokrati

Debat: Skal vi afskaffe forsvarsforbeholdet?

17.05.22
Hvordan fungerer EU’s samarbejde om udenrigspolitik og forsvar? Hvilken rolle spiller Danmark i EU - med eller uden forsvarsforbeholdet?

Mød EU-analytiker Janus Nilsson, professor ved AU Thorsten Borring Olesen, og professor ved AU Roman Senninger, og bliv klogere på, hvad vi skal stemme om den 1. juni.

Regeringen har som en del af forsvarsforliget sammen med SF, Radikale Venstre, Konservative og Venstre besluttet, at danskerne den 1. juni skal stemme om forsvarsforbeholdet, der blev indført med Edinburgh-aftalen i 1993.

Forsvarsforbeholdet undtager Danmark fra de beslutninger og aktiviteter i EU, der påvirker forsvarsområdet. Mere præcist kan Danmark ikke deltage i militære projekter, med mindre de også har en klar civil komponent, og Danmark kan ikke komme til at hænge på udgifterne til sådanne projekter i EU.

På arrangementet kan du høre ekspertoplæg og få svar på dine spørgsmål om forsvarsforbeholdet, EU’s udenrigspolitik og forsvarssamarbejde samt de øvrige EU-landes ønsker og planer.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Roman Senninger er professor ved statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker i sammenspillet mellem institutioner og politiske aktører på det lokale, nationale og overstatslige niveau i EU.

Thorsten Borring Olesen er professor ved institut for kultur og samfund på Aarhus Universitet. Han forsker i dansk sikkerheds- og udenrigspolitik efter 1945 samt europæisk samarbejde og integration.

Janus Nilsson er projektleder og EU-analytiker i DEO og bidrager både med et fagligt oplæg og fungerer som ordstyrer på arrangementet.

Tilmeld dig her: https://deo.dk/debat/silkeborg-skal-vi-afskaffe-forsvarsforbeholdet/#form-anchor

Arrangementet er et samarbejde mellem Oplysningsforbundet DEO og Silkeborg bibliotek og forgår på Campustorvet i forlængelse af Silkeborg Bibliotek.